Fotografija krompira vredna milion evra

Fotografija pod nazivom "Potato #345" (Krompir #345), koju je irski fotograf Kevin Aboš snimio 2010, prodata je prošle godine za milion evra, čime je postala jedna od 20 najskupljih fotografija na svetu.

Kultura

Izvor: B92

Ponedeljak, 25.01.2016.

19:06

Fotografija krompira vredna milion evra
Foto: Thinkstock / ilustracija

Aboš je najpoznatiji po portretima poznatih ličnosti iz sveta zabave, a posebno biznisa. Prošle nedelje je bio u Davosu za vreme održavanja Ekonomskog foruma, jer je na njemu bila "većina njegovih klijenata".

Prema pisanju "Biznis insajdera", za jedan foto-sešn kod Aboša treba platiti između 150.000 i 500.000 dolara ukoliko se slika koristi u komercijalne svrhe.

Irski fotograf se bavi i umetničkom fotografijom, a krompir je jedna od njegovih strasti.

Biolog po obrazovanju, Aboš smatra da su krompiri "poput ljudi, svi različiti, a ipak prepoznatljivi kao pripadnici jedne te iste vrste".

Napravio je seriju fotografija krompira, ali je "Kromir #345" jedna od njegovih omiljenih.

Umetnik s vremena na vreme otvara svoj studio za posete. Tokom jedne od njih, "Krompir #345" je zapao za oko bogatom kolekcionaru koji nije žalio milion dolara da bi postao vlasnik fotografije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

42 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: