Teatri u ozbiljnom škripcu

Članovi Nacionalnog saveta za kulturu u javnom saopštenju zaključili su da je nadležnima neophodno skrenuti pažnju na najkrupnije probleme zbog kojih je teatarski život Srbije pred kolapsom, pišu "Večernje novosti".

Kultura

Izvor: D. Bt.

Subota, 26.12.2015.

18:55

Default images

Foto: jaime.silva / Flickr.com

U pismu se navodi da je nejasna i neprecizna državna kulturna politika zbog čega nije realizovana klasifikacija teatara najavljena važećim Zakonom o kulturi, a planirana i odobrena finansijska sredstva neredovno se uplaćuju zbog čega pozorišta ne mogu da ispune svoje obaveze. Članovi NSK ukazuju na neadekvatan Zakon o kulturi, zbog čega su naši teatri u stalnom raskoraku između obaveza da poštuju zakonske norme i svoje osnovne aktivnosti. Po njihovom mišljenju sve je uočljivije odustajanje države od zaštite delova pozorišnog života od komercijalizacije. Posledica ovakvog stanja je smanjenje broja premijera, sve slabiji kvalitet produkcije i uočljivo zaostajanje najreprezentativnijih pozorišta u kontekstu evropskog teatarskog života kojem pripada.

U kraćoj analizi situacije u kulturi u godini na izmaku NSK ukazuje da se problemi već duže vremena ponavljaju, a pre svih to je izrada Strategije kulturnog razvoja Republike, što je u zakonskoj obavezi Ministarstva kulture. NSK žali što je sa ovom temom započeo svoj mandat pre 4,5 godine, što je, u međuvremenu, radio na dve verzije Strategije, koje su kasnije povučene i što svoj mandat sa istom temom i završava.

- Sa velikom zabrinutošću NSK konstatuje da se povećanje plata u javnom sektoru jedino ne odnosi na zaposlene u kulturi. Odgovor ministra Tasovca da će kultura biti "prva sledeća", kada je povećanje plata u pitanju - ne može da zadovolji kulturnu javnost - ističe se u saopštenju.

Istovremeno, članovi Saveta izrazili su zabrinutost događajima u Kulturnom centru Požege, odnosno kontinuiranim napadima novopostavljenog predsednika opštine na zakonito, konkursom izabranu direktorku ove kuće Slađanu Petrović Varagić. KONKURSI U saopštenju se zamera Ministarstvu što ni do polovine decembra nije raspisalo konkurs za projekte, iako je obaveza da se uèini najkasnije do 1. oktobra. Podseæa se i da nisu objavljeni rezultati Konkursa za finansiranje umetnièkih dela iz oblasti vizuelnih umetnosti za 2015. koji je završen još 30. juna.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: