"Otišla je Ružica, diva i gladijator"

Odlaskom Ružice Sokić, srpsko pozorište i kultura izgubili su velikog umetnika i pozorišnog gladijatora, smatraju njene kolege.

Izvor: B92, Tanjug

Četvrtak, 19.12.2013.

13:17

Default images

Ružica Sokić preminula je danas posle duge i teške bolesti u 79. godini.

Scenarista i dramski pisac Gordan Mihić, koji je napisao scenario za film "Žuta" iz 1973. u kome je Ružica Sokić igrala prostodušnu uličarku za koju je nagrađena Zlatnom arenom u Puli, rekao je Tanjugu da je smrt Sokićeve "veliki gubitak za sprsko pozorište". "Veoma mi je žao. Bila je sjajna glumica i veliki umetnik", rekao je on.

Glumac Svetislav Bule Goncić rekao je: "Na Ružinim, na plećima te generacije, mi danas stojimo i postojimo. Od 1961. bila je član Ateljea 212, a od šezdesetih dobija nagrade kao proslavljena glumica: "Kad budem mrtav i beo, Žuta, svi se sećamo... I naravno Aca Popović. Ona je glumica koja je zajedno sa njenim kolegama otkrila Acu Popovića. Velika glumica, značajna glumica našeg glumišta je otišla." Pozorišna rediteljka Ivana Vujić, koja je dugo i često sarađivala sa Sokićevom (Tri sestre, Play Popović...) nazvala ju je "pozorišnim gladijatorom".

"Bila je velika diva, velika pozorišna i filmska glumica koja je posvetila život pozorištu. Bila je pozorišni gladijator koja je živela za pozorište, volela pozorište, živela u pozorištu i sigurna sam da i sada na Elizejskim poljima igra neku ulogu", rekla je Vujićeva.

Beogradski mediji prenose i reagovanja teatrologa Jovana Ćirilova, koji je rekao da je "umrla jedna izrazita glumica sa naših prostora", koja je u farse Ace Popovića unela "onu složenu i protivurečnu meru gradskog i periferijskog", kao i glumica Gorice Popović i Dare Džoki,ć koje su izuzetno pogođene vešću o smrti Ružice Sokić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: