Savremeni meksički film u Kinoteci

Festival meksičkog filma biće svečano otvoren 4. decembra u novoj zgradi Jugoslovenske kinoteke (u Uzun Mirkovoj ulci), a od 5. do 8 decembra nastaviće se u Muzeju kinoteke (u Kosovskoj).

Izvor: B92

Ponedeljak, 02.12.2013.

17:54

Default images

Na otvaranju će biti prikazan film "Izmaglica" iz 2009. godine, u režiji Alehandra Gerbera Bićećija.

Zahvaljujući dugogodišnjoj uspešnoj saradnji sa Ambasadom Meksika u Beogradu kraj jeseni je postao termin već tradicionalnog druženja sa meksičkom kinematografijom, saopštila je danas Kinoteka.

Ovogodišnje izdanje festivala čine tri zanimljive celine pomoću kojih će publici biti predstavljen presek savremene meksičke kinematografije.

Prvu celinu čine dugometražni igrani filmovi "Izmaglica" i "Mladost, razočaranja i želje Ernana Kortesa Delgada" (2010).

Drugu - dugometražni dokumentarci, filmska forma koja je, uz dosta uspeha, sve prisutnija na najvećim svetskim festivalima. U taj program uvrštena su tri ostvarenja nastala od 2009. do 2011. godine: "Jedan dan manje", "Vrati se u život" i "Drugi Kalifornjani".

Treća celina sastoji se od filmova koji su 50-ih i 60-ih godina prošlog veka bili veoma popularni u nekadašnjoj Jugoslaviji, zahvaljujući između ostalog meksičkoj muzici.

To su "Lepa sećanja" sa nezaboravnim Hozelitom u glavnoj ulozi, film "Pod nebom Meksika" reditelja Migela Delgada i "Još jedan dan života", koji je proslavio glumicu Kolumbu Domingez u liku Mama Huanite.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: