Gledali smo "Džokera": Od povučenog mladića do najvećeg zlikovca FOTO/VIDEO

On je Artur Flik. Naizgled samo običan čovek koji se bori da zadrži posao u teškim vremenima u Gotamu.

Izvor: B92

Četvrtak, 03.10.2019.

11:29

Gledali smo
Foto: Printscreen Youtube

Niz nemilih događaja dovešće ovog povučenog čoveka, koji se svakog časa bori sa mnogim unutrašnjim demonima, do čuvenog, svima dobro znanog - Džokera.

Ovo je film samo o njemu i razvoju njegove ličnosti od pomalo čudnog Artura do zlikovca Džokera.

Maestralna transformacija koju tokom filma gledate s punom pažnjom pokazala je još jednom koliko je neverovatno talentovan glumac Hoakin Finiks.

Tokom filma gledaoci prate psihičku degradaciju Artura i njegov postepeni prelazak ka alter egu Džokeru.

Ne samo to, film delom pokazuje koliko pojedinac u današnjem društvu, punom mržnje prema svemu što je drugačije, utiče na izolaciju i uništenje jedinke.

Sinoć je naime održana pretpremijera ovog filma, a publika se na trenutke grohotom smejala, dok su pojedine scene bile i više nego mučne. Iako pojedini delovi filma deluju razvučeno, a drugi kao da su pojedine scene zbrzane, na kraju shvatite da su prošla dva sata i da jedini utisak koji ostaje jeste da se Finiks apsolutno posvetio i uživeo u ulogu ovog negativca.

Drastična transformacija

Za ulogu Džokera, Finiks se detaljno pripremao, prošao dramatičnu transformaciju, a ne samo što je išao na razgovore sa psiholozima ne bi li ušao u lik, već je, prema pisanju pojedinih medija, i smršao više od 10 kilograma.
Foto: Getty/Rich Fury / Staff
Finiks je nedavno za "Access Hollywood" objasnio da je tražio medicinsku pomoć kako bi osigurao da može na siguran način da smrša.

"Mršavio sam uz nadzor lekara kako bih bio siguran da će kompletan proces biti u potpunosti siguran", rekao je glumac, koji je je dodao da je drastično smanjio unos kalorija ne bi li izgubio dovoljno kilograma za ovu ulogu.

"Moja deijeta bazirala se na mnogo salata i pasulja, ne jabuka, kako su mnogi mislili", objasnio je glumac.

On je rekao da je svestan toga koliko su fanovi opsednuti Džokerom i koliko žele da ga, poput mnogih drugih likova iz stripa, vide preslikane sa korica stripa na filmsko platno.

"Zbog toga se maksimalno trudim da se fizički transformišem u lik koji igram. Naravno, smatram da se iza svih tih likova krije razlog zbog kojeg su oni postali takvi, jer u suštini, svi negativci su ljudska bića kojima je nešto pošlo po zlu. Zato mislim da je ovo veoma zanimljiv film i da će se fanovima svideti, jer će moći da vide šta je potrebno da se desi čoveku da bi se pretvorio u sinonim zla, kao što je Džoker", istakao je Finiks.
Odgovor na nasilje

Pojedine reakcije na film nisu bile onakve kakvim ih je Finiks očekivao. Neki kritičari izrazili su zabrinutost zbog pojedinih uznemirujućih scena koje pokazuju Flekov silazak u psihozu.

Glumac je čak zbog jednog pitanja novinara britanskog lista "Telegraf" (The Telegraph) odlučio da ode sa intervjua. On ga je naime pitao da li smatra da bi određene scene mogle "da nadahnu upravo takve ljude na potencijalno tragične rezultate". Umesto da odgovori na pitanje, glumac je odlučio da samo ode sa intervjua.

Kasnije su uspeli da ga nagovore da se vrati i završi intervju, ali glumcu nije bilo jasno zašto mu je novinar postavio takvo pitanje.

Kasnije je režiser "Džokera" Tod Filip otkrio da bi Finiks samo otišao i sa snimanja kada bi pomislio da određena scena koju snimaju nije dovoljno dobra, da je "nije osetio".

Piše: B. Gigović Grubić

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: