Ponedeljak, 11.12.2017.

12:36

Vladika Grigorije dobitnik nagrada "Kočićevo pero" i "Kočićeva knjiga"

Vladika zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije dobitnik je nagrade "Kočićevo pero" za zimu i godišnje nagrade "Kočićeva knjiga" za 2017. godinu, saopštila je Zadužbina Petra Kočića.

Izvor: Tanjug

Vladika Grigorije dobitnik nagrada
Printscreen YouTube/Телевизија Храм

Žiri, u sastavu Nikola Vukolić (predsednik), Miljenko Jergović i Mladen Vesković, odlučio je da prestižnu nagradu "Kočićevo pero" (dodeljuje se četiri puta godišnje) dodeli vladici Grigoriju za zbirku priča "Preko praga", dok je istom piscu pripala i nagrada "Kočićeva knjiga" koju Zadužbina dodeljuje za celokupno književno stvaralaštvo.

"Zbirka 'Preko praga', napisana lepim kočićevskim jezikom, jeste ispovest duše autorove koja je i duša jednog pokoljenja suočena s velikim iskušenjima krajem prošlog veka: samim tim i istorija nacionalna i evropska viđena iznutra, kroz ljudske i porodične sudbine", naveo je u obrazloženju predsednik žirija književnik Nikola Vukolić.

Kad je reč o autorovom celokupnom književnom delu, Vukolić je naglasio da "danas vladika Grigorije predstavlja jedno od značajnih imena našeg književnog prostora, čije je književno stvaralaštvo jedan veliki duhovni svetionik mudrosti u najboljoj tradiciji pripovedača kao što su Petar Kočić, Ivo Andrić, Meša Selimović i drugi".

Nagrade "Kočićevo pero" i "Kočićeva knjiga" biće svečano uručene laureatu 22. decembra u 12 časova u Kolarčevoj zadužbini u Beogradu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

21 h

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

1 d

Podeli: