Još nema zahteva za Šešelja iz Haga

Vlada Srbije još nije dobila zvaničan zahtev Žalbenog veća tribunala za povratak Vojislava Šešelja u pritvorsku jedinicu, izjavio je premijer Aleksandar Vučić.

Izvor: B92

Ponedeljak, 25.05.2015.

11:43

Default images
Foto: Tanjug

"Po dobijanju zahteva, Vlada Srbije postupiće po zakonu Republike Srbije i u skladu s međunarodnim javnim pravom", rekao je Vučić u razgovoru s glavnim tužiocem Haškog tribunala Seržom Bramercom, navodi se u saopštenju iz Vlade Srbije.

"Po dobijanju zahteva, Vlada Srbije postupiće po zakonu Republike Srbije i u skladu s međunarodnim javnim pravom", rekao je Vučić, navodi se u saopštenju iz Vlade Srbije.

U razgovoru je zaključeno da nema otvorenih pitanja u redovnoj saradnji Vlade Srbije i Tužilaštva Haškog tribunala.

Bramerc je u poseti Beogradu u okviru priprema za redovni šestomesečni izveštaj Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija koji treba da podnese u prvoj nedelji juna.

Žalbeno veće Haškog tribunala naložilo je da Vojislav Šešelj, optužen za zločine nad Hrvatima i Muslimanima u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH 1991-93, do 26. maja bude vraćen u pritvor Tribunala.

On je pušten na privremenu slobodu 12. novembra 2014. godine iz humanitarnih razloga, radi lečenja.

Šešelj se dobrovoljno predao Tribunalu u februaru 2003. godine, ali mu presuda još nije izrečena. Serž Bramerc susreo se i sa tužiocem za ratne zločine Vladimirom Vukčevićem.

Oni su zaključili da je unapređena saradnja u regionu u predmetima ratnih zločina postala snažna prepreka nekažnjivosti.

Kako je saopštilo Tužilaštvo za ratne zločine, Vukčević i Bramerc su razgovarali o unapređenju saradnje u regionu sa Haškim tribunalom.

Tužioci su se složili da je potrebno osnažiti mahanizme regionalne saradnje kroz realizaciju projekta oficiri za vezu i unaprediti rad na predmetima formiranjem zajedničkih istražnih timova.

Za glavnog tužioca Haškog tribunala Serža Bramerca organizovan je prijem u Ministarstvu unutrašnjih poslova.

Tom prilikom Bramerc je pohvalio rad Službe za otkrivanje ratnih zločina MUP-a.

Ministar Nebojša Stefanović i Bramerc su ocenili da je saradnja tog resora i Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju izuzetno dobra.

Stefanović je Bramerca upoznao o aktivnostima koje to ministarstvo preduzima na ispunjavanju obaveza iz Poglavlja 24 i dodao da će MUP nastaviti rad sa rezidualnim mehanizmom, koji je pravni naslednik Haškog tribunala, saopstio je Biro MUP-a za saradnju s medijima.

Bramerc je, kako se navodi, pružio je podršku Srbiji na putu evropskih integracija.

Kako je najavljeno iz Haškog tribunala, tužilac će tokom posete razgovarati i sa ministrom pravde Nikolom Selakovićem, kao i predstavnicima međunarodne zajednice.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: