Nedelja, 24.05.2015.

22:26

Klivlend: Protesti, uhapšeno 70

Najmanje 71 osoba uhapšena je u Klivlendu, tokom protesta koji su izbili posle oslobađajuće presude policajcu za ubistvo dvoje nenaoružanih Afroamerikanaca.

Izvor: Tanjug

Default images
Foto: Beta, AP

Protesti su uglavnom bili mirni, nakon što je sudija u subotu saopštio presudu, rekao je šef policije Kelvin Vilijems na konferenciji za novinare.

Kasnije u toku dana, neki od ljudi su "prešli liniju", napadajući prolaznike u centru grada, nakratko blokirajući glavni autoput i ometajući poslovanje lokalnog tržnog centra, rekao je Vilijems.

U jednom od incidenata demonstranti su prskali prolaznike biber sprejom, dodao je on.

Do protesta je došlo pošto je sudija Džon O'Donel oslobodio belog policajca Majkla Brela (31), optuženog za ubistvo i napad u slučaju smrti dvoje Afroamerikanaca, Malise Vilijams i Timotija Rasela, tokom policijske potere u novembru 2012. godine, naveo je Rojters.

Sudija je doneo odluku da je Brelo delovao opravdano, pošto je ubio dvoje Afroamerikanaca po okončanju policijske potere za automobilom u kome su se nalazili, pokrenute zbog izveštaja o pucnjima koji su se čuli iz vozila.

U SAD se već duže vremena vodi žestoka debata o odnosu snaga bezbednosti prema Afroamerikancima, kao i o preterano agresivnim akcijama policije.

Na hiljade demonstranata izašlo je u aprilu na ulice Baltimora zahtevajući odgovore u slučaju Fredija Greja, mladog Afroamerikanca koji je preminuo dok se nalazio u policijskom pritvoru.

Grejova smrt upoređena je sa ubistvima drugih nenaoružanih Afroamerikanaca, koje su počinili policajci belci u NJujorku i Fergusonu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

1 d

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

1 d

Podeli: