Četvrtak, 07.05.2015.

12:47

Uručeno odlikovanje porodici Mehić

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić uručio je supruzi nastradalog pilota Omera Mehića, Slavici Mehić, Zlatnu medalju za hrabrost "Miloš Obilić".

Izvor: Tanjug

Default images
Foto: Tanjug

Obrazloženje o odlikovanju Mehića pročitao je predsednik Komisije za dodelu odlikovanja Oliver Antić koji je rekao da su za Mehića prijatelji, kolege i poznanici imali samo reči hvale.

"Radi spasavanja drugih bio je uvek spreman i na najveći rizik, što je dokazao i u svojoj oslednjoj misiji kada je položio i sopstveni život", istakao je Antić.

On je podsetio da je na inicijativu predsednika Srbije Zlatnu medalju za hrabrost "Miloš Obilić" posthumno odlikovan Mehić, koji je bio pripadnik ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane Vojske Srbije, major avijacije koji je tragično nastradao u nesreći helikoptera VS 13. marta na izvršenju zadatka prevoza bolesne bebe stare pet dana iz Raške radi hitnog daljeg lečenja u Beogradu.

Uručenju odlikovanja prisustovovao je ministar odbrane Bratislav Gašić, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković i predstavnici Vojske Srbije.

Nikolić je 8. aprila doneo Ukaz o odlikovanju pripadnika Vojske Srbije i medicinskog osoblja, koji su tragično nastradali u helikopterskoj nesreći 13. marta 2015. godine.

Na inicijativu predsednika Srbije, za ispoljenu izvanrednu ličnu hrabrost i samopregor u spasavanju ljudskih života u izuzetno opasnoj situaciji, Zlatnom medaljom za hrabrost "Miloš Obilić" posthumno su odlikovani: major avijacije Omer Mehić, kapetan avijacije Milovan Đukarić, zastavnik Nebojša Drajić, zastavnik Ivan Miladinović, lekar Dževad Ljajić i medicinski tehničar Miroslav Veselinović.

Vojni helikopter, koji je prevozio bolesnu bebu, pao je na oko kilometar od beogradskog aerodroma, pored auto-puta.

Stradalo je svih sedam osoba koje su se nalazile u letelici, uključujuci i bebu staru pet dana.

Major avijacije Mehić rođen je 24. jula 1967. godine u Doboju.

Na službi u Vojsci Srbije bio je od 21. jula 1990. godine. Završio je vazduhoplovnu vojnu akademiju u Zadru i svo vreme je bio pilot helikoptera.

U braku sa suprugom Slavicom iza sebe je ostavio dva sina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

23 h

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

1 d

Podeli: