"Problem u nama, ne u Šešelju"

Predsednik LDP-a Čedomir Jovanović u Kažiprstu B92 je povodom "slučaja Šešelj" izjavio da „nije Šešelj problem, već da je problem u nama samima“.

Izvor: B92

Sreda, 01.04.2015.

17:02

Default images

„Sve te izjave i jedne i druge vlade, i srpske i hrvatske, brukanja svakog od nas i vređanja zdravog razuma, ima uporište u našoj nesposobnosti da zaboravimo ono vreme u kojem smo sami sebi bili najveći protivnici“, naveo je Jovanović.

Prema njegovim rečima, Haški tribunal nije presudno uticao na to jer, kako kaže, niko nije više mogao da promoviše te ideje nego mi sami, kao i da svi imamo svoje zločince i heroje, a tu Hag nikako nije mogao da pomoge.

„Očigledno je naša vlada zatečena odlukom Haga, većina građana takođe. Oni ne mogu da razumeju ovu odluku Haga o privremenom puštanju Šešelja koja je presedan. Hag Srbiji nikada nije bio prvi izbor, sada smo manje-više u istoj situaciji kao pre između nečijeg hapšenja i narušavanja stanja u državi“, istakao je Jovanović.

Upitan da prokomentariše današnje izjave zvaničnika, Jovanović je naveo da Vulin radi isto što i većina političara, vodi državnu kampanju, što, prema njegovim rečima, ide u koristim samo onima koji to rade.

„Korist tu nema nikakvog razuma, odnos Srbije i Hrvatske ne može biti komplikovaniji u odnosu na ovaj sad. Mi smo uvek u nekoj kampanji i to ne može tako“, naglasio je Jovanović.

Jovanović je nakon toga istakao da problem nije u Šešelju „koji je i pre 15 godina palio i rušio gradove“.

„Imamo problem sa samim sobom. Previše se toga od tada promenilo, a mi smo uvukli glavu u ramena i propustili da se bavimo tim problemima“, rekao je predsednik Liberalnodemokratske partije.

Kako ističe, problem premijera Vučića je to što postoji taj otvoreni stav u kojem traži razumevanje društva od kojeg to ne zavisi.

„Zašto je bitno šta o vama misle oni koji vas nikada nisu voleli?“, upitao je Jovanović i istakao da se, osim nekih manjih sporadičnih kontakata, poslednji put susreo sa Vučićem u januaru.

Na konstataciju da je on sam tada izjavio da je trenutna politika vlade „puno buke, malo rezultata“, a da je Vučić kasnije izjavio da mu je neprijatno koliko nam dobro ide, Jovanović isitče da Vučić malo preteruje.

„Potezi vlade su potvrda stava koji našu vladu opisuje kao nefunkcionalnu. Sama prašina koja se podigla oko Blera je potvrda nefunkcionisanja našeg sistema, a primer za to je i ova nesreća sa helikopterom kroz koju smo svi prošli“, istakao je Jovanović.

Jovanović je nakon toga istakao da je i ranije, kao i sada, bio veoma jasan, navodeći da Srbija nema lični problem.

„To je tako bilo pre 14 godina, kada je neko mogao da uđe kod Miloševića, provede tamo neko vreme, izvede ga napolje, malo relaksira situaciju i reši probleme“, naveo je Jovanović i dodao da sada nema pojedinačnih problema „jer smo mi u agoniji“.

Jovanović ističe da su izbori bili pre godinu dana i da su na njima bile teme koje marginalizuju suštinu.

„Ja znam šta hoću, vodim računa o sebi i to nikada nisam krio. Zar vi ne mislite da bi bilo bolje da u Vladi Srbije rade ljudi koji bolje razumeju sadašnje probleme od trenutnih, među kojima je i ravnoteža Srbije i Hrvatske?“, istakao je on.

Prema njegovim rečima, odgovornost je na Vučiću, ne na vladi, nego na njemu lično.

Osim toga, na pitanje da je dobio poziv Demokratske stranke da učestvuje na mitingu da li bi ga prihvatio, Jovanović je istakao da je miting demokrata iznuđen potez kao reakcija na mitig SNS u Novom Sadu.

„Važna je politika, a ne da se okupljamo po ulicama. To se dešavalo u prošlosti i vidimo gde nas je to dovelo. Ovoj zemlji je potrebno nešto drugo, a ne ulična okupljanja, bilo da je reč o mitinzima Demokratske stranke ili naprednjaka“, zaključio je Jovanović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

42 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: