Gde je granica kritike medija?

Predsednik Tomislav Nikolić još jednom je uspeo da uzbuni javnost, ovoga puta porukom da su pojedini mediji i deo civilnog društva oružje za rušenje države.

Izvor: B92

Ponedeljak, 30.03.2015.

20:30

Default images
Foto: Tanjug

Među novinarima i predstavnicima nevladinog sektora mišljenja su podeljena - od toga da predsednik ima pravo na kritiku, do toga da su takve neosnovane izjave nedopustive za šefa države.

O rušilačkim namerama pojedinih medija i nevladinih organizacija Tomislav Nikolić govorio je prilikom posete visoke predstavnice EU Federike Mogerini.

"Mi nismo uspeli da postignemo da mediji izveštavaju objektivno i profesionalno, bilo da su u pitanju pozitivni ili negativni tekstovi. Neobjektivno i neadekvatno izveštavanje o radu vlade, pored nevladinih organizacija, jedno od glavnih oružja za rušenje države koja pokušava da uvede red i vladavinu prava."

Trebalo bi da za predsednika države, premijera i članove Vlade važi najmanji mogući stepen zaštite kada je u pitanju kritika i zato bi morali da je istrpe. Ima novinara koji smatraju da i političari smeju da uzvrate, ako kritikuju osnovano.

"Nikolić ima pravo da kaže šta misli o medijima i mislim da je dobro da saznamo šta predsednik misli, ali ne generalno. Neka kaže, ti novinari, ovi mediji, ovo smatram. Mislim da je važno da kritika bude argumentovana i precizna da se ne baca kolektivna odgovornost", kaže Ljiljana Smajlović, glavna i odgovorna urednica "Politike".

Iz nevladinog sektora poručuju da je predsednik Nikolić dao opasnu izjavu s lošom porukom za javnost, izjavu koja bi se idealno uklopila u kontekst devedesetih.

"Ako misli da je reč o nekakvoj kampanji s drugim motivima neka kaže, ali da su mediji i civilno društvo protiv države to je nedopustivo. Krajnje je vreme da neko predsedniku kaže da je on predsednik svih građana i da ne treba da daje takve izjave koje imaju ogromnu težinu i koje mogu da doprinesu i nestabilnosti u društvu", kaže Dragan Popović, iz Kuće ljudskih prava.

Novinari su pravno mišljenje tražili i od ministra pravde Nikole Selakovića. On kaže da predsednik Srbije ima pravo da iznosi svoje mišljenje i stavove i da ne zna da li postoji neko ko to može da mu ospori, ali zna da to nije hajka na medije i nevladin sektor. Da li je takva izjava krivično delo? Ministru nije poznato.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

82 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: