"Krajiški Srbi će tužiti Hrvatsku"

Krajiški Srbi pokrenuće tužbu protiv Hrvatske za genocid u Drugom svetskom ratu i etničko čišćenje devedesetih godina, kaže Borislav Mikelić, bivši premijer RSK

Izvor: B92

Nedelja, 22.02.2015.

19:20

Default images
Foto: YouTube/DanasConferences (print screen)

Presudom Međunarodnog suda u Hagu i odbacivanjem tužbe Hravstke i protivtižbe Srbije, Srbi iz Krajine, sa Kozare i ispod Grmeča, nisu završili svoj posao, rekao je Mikelić za jagodinsku televiziju "Palma plus".

"Za drugi svetski rat postoje neoborivi i kristalno jasni dokazi da je Nezvisna država Hrvatska počinila genocid nad Srbima", rekao je Mikelić i istakao da je Hravtska u Drugom svetskom ratu "pobila u logorima 70.000 srpske dece".

Nije Jasenovac jedini logor gde su ubijani Srbi, bilo ih je 26, istakao je Mikelić i potsetio da "krivično delo genocida nikada ne zastareva".

"Krajiški Srbi će pored tužbe za genocid i etničko čišćenje, tražiti i vraćanje statusa državotvornog i konstitutivnog naroda u Hrvatskoj, koje im je oduzeo HDZ Franje Tuđama", rekao je Mikelić.

"Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović, ističe da su joj prioritet Hrvati u Bosni i Hercegovini, koji su u toj državi državotvorni i konstitutivni narod, iako ih je uvek bilo manje nego Srba u Hravtskoj", rekao je Mikelić i ocenio da "Srbi moraju istrajati na utvrđivanju istine".

On je dodao da je, po popisu iz 1981. godine u Hrvastkoj živelo 531.000 Srba i 440.000 Jugoslovena, a po popisu iz 1991. godine u Hrvatskoj je bilo 581.000 Srba i 224.000 Jugoslovena.

"Dakle, u Hrvatskoj je 1991. godine živelo 800.000 Srba ili 16 odsto, a danas su svedeni na na ispod četiri odsto. Pitanje je gde je taj narod, gde su ti ljudi otišli i koje za to kriv", kazao je Mikelić.

Država Hrvatska je devedesetih godina počinila najveće etničko čišćenje od Drugog svetskog rata, a ono je počelo 1990. godine, a ne vojnom i policijskom akcijom "Oluja".

"Oluja" je bila samo finale, zaključio je Mikelić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: