Ciprasova vlada upola manja

Novi premijer Grčke Aleksis Cipras objavio je sastav svoje koalicione vlade, koja je danas posle podne položila zakletvu.

Izvor: B92

Utorak, 27.01.2015.

16:14

Default images
Foto: Beta, AP

Nova vlada ima svega deset ministara, dok je dosadašnja vlada imala dvadeset.

Formirana su četiri takozvana superministarstva - finansija, unutrašnjih poslova, kulture i zdravstva.

Vlada će zajedno sa potpredsednicima i državnim sekretarima imati četrdeset članova, uglavnom malo poznatih javnosti, a u Vladi je svega sedam žena. Prva sednica nove vlade održaće se u sredu.

Ministar nacionalne odbrane postao je Panos Kamenos, predsednik desničarske stranke Nezavisni Grci, koja je s Ciprasovom levičarskom strankom Siriza u vladajućoj koaliciji.

Ministar finansija je Janis Varufakis (53), univerzitetski profesor ekonomije i glasni protivnik sporazuma s kreditorima o merama štednje. On će biti zadužen za pregovore sa međunarodnim poveriocima o državnom dugu.

Ministar privrede, infrastrukture, trgovačke mornarice i turizma je Jorgos Statakis.

Ministar spoljnih poslova je Nikos Kocijas, profesor političke teorije i bivši stručnjak u Ministarstvu spoljnih poslova.

Još jedan ekonomista imenovan za potpredsednika Vlade je Janis Dragasakis, partijski kadar više od dvadeset godina, koji će biti zadužen za koordinaciju rada ministara.

Novu dužnost - državnog ministra za suzbijanje korupcije, obavljaće Panajotis Nikoludis.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

36 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: