"Dogovor SAD-Kuba istorijski"

Zaokret u odnosima SAD prema Kubi pozdravili su generalni sekretar UN Ban Ki Mun, šefica evropske diplomatije Federika Mogerini, papa Franja...

Izvor: B92

Sreda, 17.12.2014.

23:27

Default images

Američki predsednik Barak Obama rešio je da preispita odnose sa Kubom, nakon oslobađanja Alana Grosa. Vreme je za novi pristup, izjavio je Obama, a njegova administracija je ponudila novu politiku prema Kubi.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki Mun pozdravio je današnji istorijski korak ka pomirenju dve zemlje i na konferenciji za štampu poručio da su UN spremne da pomognu u tom procesu Kubi i Americi, prenosi AFP.

Ban se zahvalio Obami i Kastru za to što su preduzeli važne korake ka normalizaciji odnosa i oznazčio to kao veoma pozitivne vesti. On je podsetio da je Generalna skupština UN i ove godine usvojila rezoluciju za ukidanje američkih sankcija (uvedenih još 1960.) prema Kubi.

Visoka predstavnica Evropske unije (EU) za bezbednost i spoljnu politiku Federika Mogerini izjavila je danas povodom postizanja američko-kubanskog dogovora o novim odnosima da je to početak "pada još jednog zida", kao i da je otvaranje mogućnosti da Amerikanci i Kubanci pojačaju saradnju "istorijska prekretnica".

U saopštenju Mogerinijeve se kaže da je današnja objava predsednika Baraka Obame o novim merama spram Kube "dugo očekivana promena u zategnutim odnosima između karipske ostrvske države i njenog severnoameričkog suseda", zbog čega je, dodaje Mogerinijeva, ona danas čestitala američkom državnom sekretaru Džonu Keriju.

U saopštenju se dodaje da nas "kubanska reakcija na američko saopštenje ohrabruje da budemo optimistični u pogledu stvarne promene", i naglašava očekivanje novih odnosa Kube i SAD, u interesu kubanskog naroda i "njegovih mnogobrojnih prijatelja u SAD".

"Ovaj korak pokazuje pobedu dijaloga nad konfrontiranjem", kaže Mogerinijeva. "Zahvaljujem na mudrosti i inspiraciji Njegovoj svetosti papi Franji".

Na kraju saopoštenja, Federika Mogerini se osvrće na aspekt cele stvari iz ugla EU, naglašavajući da ljudska prava ostaju suština EU politike prema Kubi.

EU želi, kaže visoka predstavnica, "da ojača i proširi veze sa svim segmentima kubanskog društva, promovišući ekonomski i društveni napredak, dinamičan dijalog i jačanje i poštovanje osnovnih ljudskih prava", zaključuje se u saopštenju. Najavu potpune normalizacije odosa dve zemlje pozdravio je papa Franja, čestitajući Americi i Kubi.

"Sveti otac želi da izrazi svoje tople čestitke za istorijsku odluku koju su doneli SAD i Kuba da u interesu građana obe zemlje, uspostave diplomatske odnose u cilju prevazilaženja problema koji su obeležili njihovu noviju istoriju", navodi se u saopštenju Vatikana koje prenosi AP.

I Kastro i Obama su, tokom pojedinačnih obraćanja naciji izrazili zahvalnost upravo Vatikanu, ističući da je doprineo procesu pomirenja.

"Vatikan će nastaviti da pruža podršku uspostavljanju bilateralnih odnosa dve zemlje", navodi se u saopštenju i podseća da se Katolička crkva prethodnih godina zalagala za demokratske promene na Kubi, a da su tome doprinele posete pape Jovana Pavla Drugog (1998.) i pape Benedikta XVI (2012.)

Čestitkama se pridružila i zvanična Moskva. Ruska agencija Interfaks prenela je izjavu zamenika šefa diplomatije Sergeja Rjabkova koji je pozitivno ocenio korake koje je najavio američki predsednik Barak Obama.

"Mi ne verujemo da uvoiđenje američkih sankcija prema bilo kojoj zemlji ima legitimne osnove i legalne temelje", istakao je Rjabkov.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: