Bez pomaka u borbi protiv korupcije

Član Saveta za borbu protiv korupcije Miroslava Milenović ocenjuje da nema pomaka u borbi protiv korupcije.

Izvor: B92

Sreda, 26.11.2014.

20:29

Default images

Milenović tvrdi da istrage u slučaju 24 sporne privatizacije nisu okončane.

"Istrage 24 sporne privatizacije nisu završene, postupa se, a kako se postupa, videćemo u sledećem izveštaju Saveta", rekla je Milenović na panelu o borbi protiv korupcije u okviru Konferencije "Evroatlantska familija nacija - nevojna rešenja rastućim bezbednosnim pretnjama" u organizaciji Atlantskog saveta Srbije.

"Mi ne tražimo 24 hapšenja, mi tražimo da se ti slučajevi reše. Ovde je reč o kupoprodaji informacija i 'putinovskom' rešavanju slučajeva u medijima", rekla je Milenović, i dodala da je predsednik vlade obmanut ako mu je rečeno da su istrage okončane.

Ona je rekla da je Savet podneo dosta krivičnih prijava, a da finalnih rezultata nema ni u jednoj, ali da je svojevremeno ekspresno postupano po prijavi "nedavno upucanog biznismena protiv bivše predsednice Verice Barać".

Milenović je navela da je "svaka vlada ignorisala" Savet, pa i aktuelna, sa kojom su kratko "bili u ljubavi", a sada sa njom nema komunikacije.

Ona je ocenila da je bilo mnogo lakše smanjiti plate i penzije, nego indeks korupcije, a kad bi se on smanjio samo za jedan procenat to bi, dodala je, značajno povećalo bruto društveni proizvod.

Korupcija, prema njenim rečima, prožima sve sfere društva, pa tako i pravosuđe, koje praktično i nemamo, ono je rastureno, a ne može ni biti nezavisno, tvrdi, kad nema nezavisan budžet.

Milenović je kritikovala "privatizaciju po svaku cenu" u kojoj je samo važan investitor, a ne i odakle je novac i ukazala na zamenu teza, prema kojoj je i bilo kakva investicija bolja nego da ih nema.

Podsetila je da je u izveštaju o iznošenju nelegalnog novca iz Srbije u inostranstvo od 2002-2012. Srbija zauzela visoko 15. mesto u celom svetu, a da je u okviru regiona zauzela četvrto mesto, posle Rusije, Belorusije i Poljske, što, kako je primetila, niko od zvaničnika nije komentarisao.

Zaključivši da u Srbiji nema pomaka u borbi protiv korupcije zbog, kako je rekla, paralelne ekonomije, koja je dominantna, Milenović je navela da su u tom smislu dobri planovi i strategije, i prošle i sadašnje vlasti, ali i koordinacionih tela, agencija i saveta za borbu protiv korupcije, do danas ostali velikim delom "mrtvo slovo na papiru".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

40 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: