Nova generacija podoficira VS

Vojska Srbije danas je dobila najmlađu generaciju podoficira, njih 74 koji su promovisani u prve oficirske činove na svečanosti u Pančevu.

Izvor: B92

Petak, 24.10.2014.

14:41

Default images

Uz rodbinu, prijatelje novoj generaciji podoficira na dobijanju činova čestitao je i načelnik Generalštaba VS general Ljubiša Diković naglasivši da su podoficiri od uvek davali značajan doprinos u izvršavanju zadataka naših oružanih snaga.

"Postati podoficir je velika čast i velika odgovornost", rekao je Diković na svečanosti u centru za obuku i usavršavanje podoficira u Pančevu.

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije je istakao i da podoficirske činove s ponosom nose generacije u našoj vojsci još od davne 1860. godine.

"Od tada do danas podoficiri su dali bitan doprinos, ponekad i ključan u izvršavanju svih zadataka vojske tokom naše burne i bogate istorije", rekao je Diković.

Prema njegovim rečima, prvi školovani pilot u srpskoj vojsci bio je narednik Mihajlo Petrović dok je heroina Velikog rata Milunka Savić čije junastvo je zadivilo ne samo Srbiju nego i saveznike bila takođe podoficir.

On je naveo i da je unapređenje novih podoficira "još jedan u nizu koraka koje čini vojska ostajući nepokolebljivo posvećena održavanju i jačanju svojih operativnih sposobnosti i izvršavanju zadataka koje nam je poverila Republika Srbija".

Diković je dodao da to predstavlja i još jedan korak u "negovanju vojničkih tradicija i očuvanju čvrste veze vojske i naroda".

"Građani treba da znaju da pripadnici Vojske Srbije u kopnenoj zoni bezbednosti, u mirovnim misijama širom sveta, u borbi protiv svih pretnji po bezbednost naše zemlje čuvaju i čuvaće živote građana i ugled i čast Srbije", rekao je Diković.

On je naveo i da je vojska u godini u kojoj Srbija obeležava dve velika jubileja - sto godina od početka Prvog svetskog rata i 70 godina od oslobođanja Beograda u Drugom svetskom ratu održavanjem vojne parade pokazala kako čuva spomen na slavne pretke i neguje svetle vojničke i slobodarske tradicije otadžbine.

Uz predstavnike Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, svečanosti, u okviru koje je priređen prikaz naoružanja i vojne opreme prisustvovali su i strani vojni izaslanici, pripadnici policije i predstavnici lokalne samouprave.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: