"Napadima bacate ljagu na Srbe"

Napade na lokale čiji su vlasnici Albanci, u svoje ime i u ime Srba sa KiM, osudio poslanik Vladeta Kostić koji živi na Kosovu. Oglasili se i ratni veterani.

Izvor: B92

Nedelja, 19.10.2014.

19:38

Default images

Poslanik u Skupštini Srbije koji živi na Kosovu i Metohiji Vladeta Kostić apelovao je da napadi prestanu.

Kostić je rekao Tanjugu da se takvim incidentima nanosi ogromna šteta državi Srbiji, a da zbog takvih stvari najviše trpe Srbi koji žive na Kosovu i Metohiji jer se na takav način ohrabruju albanski ekstremisti da ponovo ugrožavaju bezbednost srpskog naroda na Kosovu i Metohiji.

"Osuđujem sve incidente koji se dešavaju na Kosovu i Metohiji, ali osuđuem i one koji su se desili u Novom Sadu, Somboru, Pančevu, Bečeju, Subotici i u svim drugim mestima u Vojvodini i Srbiji i apelujem da se sa njima odmah prestane jer oni štete interesima Srbije i srpskog naroda posebno nama koji živimo na Kosovu i Metohiji", rekao je Kostić.

On je rekao da ga raduje najava policije da će se odlučno suprotsaviti svim ovakvim dešavanjima i da očekuje da će svi počinioci što pre biti pronađeni, procesuirani i izvedeni pred lice pravde.

"Svi oni koji čine takve stvari ne pokazuju nikakvu ljubav prema Srbiji i prema Srbima već nanose ogromnu štetu svojoj državi i bacaju ljagu i na Srbiju i na sve Srbe", zaključio je Kostić, dodajući da se ljubav ni prema kome ne iskazuje napadom na bilo koga.

Ratni veterani: Osuđujemo napade na nacionalnoj osnovi

Ratni veterani Udruženja učesnika oružanih sukoba na prostoru bivše Jugoslavije osuđuju sve napade na nacionalnoj osnovi i poručuju da će stati u zaštitu svih građana ma koje nacionalnosti oni bili.

"Izražavamo žaljenje zbog materijalne štete koja se nanosi ljudima koji to nisu zaslužili", navodi se u saopštenju povodom napada na lokale u vlasništvu pripadnika albanske manjine u Vojvodini proteklih dana, koji su počeli posle fudbalske utakmice između reprezentacije Srbije i Albanije.

Ne zaboravimo, kažu oni, da su pripadnici nacionalnih manjina stanovnici naše države, prijatelji, komšije, takođe, i ratni veterani Srbije koji su bili spremni dati svoj život kada je to bilo potrebno.

Udruženje, kako se navodi, već nekoliko godina vrši edukaciju mladih kroz projekat "Ratni veterani i mladi - dijalogom protiv nasilja", gde se sa mladima razgovara i ukazuje na posledice nasilja i rata.

"Nažalost, od lokalnih, pa do republičkih vlasti izostaje podrška i razumevanje, a kada do nasilja dođe, zgrožavamo se i čudimo odakle toliko nasilja i mržnje, pogotovo kod mladih", navodi se u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: