"Postoji rizik od ebole u Srbiji"

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio da u Srbiji nema obolelih od ebole, ali da rizik od pojavljivanja te bolesti postoji sve dok u svetu traje epidemija.

Izvor: Beta, Danas

Petak, 17.10.2014.

00:10

Default images

"U Srbiji nema obolelih od ebole, niti sumnje da postoje oboleli. Ipak, dok traje epidemija u svetu postoji realna opasnost da se ona pojavi i kod nas", rekao je Lončar za dnevni list "Danas" od petka.

On je dodao da će se u tom slučaju primeniti mere ranog otkrivanja i brzog reagovanja.

Prema njegovim rečima, zdravstveni sistem Srbije spreman je da adekvatno odgovori na svaku sumnjivu situaciju i pojavu oboljenja od virusa ebole, a zdravstvene ustanove upoznate su sa protokolima.

Govoreći o trenutnim aktivnostima, Lončar je kazao da se stanje osoba koje dolaze iz zemalja ugroženih ebolom prati i nadzire 21 dan, a da zdravstveni radnici prolaze kroz obuku za reagovanje u slučaju pojave virusa.

"Ta obuka će biti nastavljena u zdravstvenim ustanovama širom Srbije. Ona obuhvata procedure i praktično uvežbavanje rada sa opremom koja je potrebna za zaštitu zdravstvenih radnika u slučaju pojave zaraženih", zaključio je ministar.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: