Kurdi iz Turske za odbranu Kobanea

Dok se u Kobaneu vode velike borbe sirijskih Kurda, potpomognutim avijacijom SAD i džihadista Islamske države, sa druge strane granice Kurdi čekaju ishod.

Izvor: B92, Guardian

Petak, 10.10.2014.

09:38

Default images

Nekoliko desetina pripadnika kurdske manjine koji žive u Turskoj okupilo se na samoj granici sa Sirijom, odakle se na manje od kilometar vazdušne linije vide eksplozije raketa koje na uporišta Islamske države šalju avioni Sjedinjenih Država.

screenshot
“Gledam odavde šta se dešava i osećam bol“, rekao je Ismail Usdamir izveštačima Gardijana.

Stručnjaci sa kojima je razgovarala ekipa britanskog portala navode da vazdušni udari ne mogu da nanesu veliku štetu džihadistima, jer se borbe vode na veoma uskom terenu u Kobaneu, gde porušene zgrade džihadisti koriste kao skloništa od bombardovanja.
screenshot
“Moja deca će ostati tamo dok se borbe ne završe. Neću da ih zovem nazad, došla sam ovde jer osećam da su blizu... Ako budu otvorili granicu, ja ću otići i razneću se. Mi ćemo se boriti do kraja, dok ne ostane ništa osim kamenja, ali tražimo da nam međunarodna zajednica pomogne“, navela je Bedijar Gulkus.

Okupljeni su naveli da nikada neće dozvoliti da Kobane ostane u rukama džihadista, da je taj grad duša kurdske nacionalne manjine, te da bi Turska trebalo da otvori granicu kako bi napadnuto stanovništvo koje nije naoružano moglo da se spasi od genocida.
screenshot
Apel zvaničnoj Ankari da preduzme radikalnije mere za sprečavanje prodora Islamske države uputila je nemačka kancelarka Angela Merkel, ali je turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavašoglu istakao da Turska ne može samostalno da pokrene akciju, te da je potrebna šira podrška.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: