Pronaći novac za lečenje HIV

Globalni fond za borbu protiv side završio je finansiranje projekata koji se tiču prevencije i lečenja HIV-a u Srbiji. Moraju se naći novi izvori finanisranja.

Izvor: B92

Utorak, 30.09.2014.

14:50

Default images

Predstavnici Instituta za javno zdravlje Srbije "Batut" i Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje kažu da, ipak, oni koji su HIV pozitivni ili su oboleli, ne treba da budu zabrinuti da neće biti lekova za terapiju koja im je do sada bila dostupna.

Globalni fond za borbu protiv side, tuberkuloze i malarije je za 12 godina finansirao projekte u Srbiji u iznosu od 42 miliona dolara.

Kordinatorka u Kancelariji UN za Srbiju Irena Vojačkova Solorano rekla je da je za to vreme uspostavljen sistem i saradnja u pružanju pomoći onima kojima je potrebna.

"Postavlja se pitanje kako sada obezbediti održivost usluga i intervencija koje su ranije bile finansirane od Globalnog fonda i za to je neophodna saradnja između vladinog i nevladinog sektora i agencija koje su aktivne u Srbiji, a tiču se ove teme", rekla je Solorano.

Ona je kazala da je to obaveza države i da je za nastavak aktivnosti potrebno dosta sredstava da bi se obezbedilo dodatno finaniranje.

"O tome ćemo danas razgovarati, ali izvesno je da fond ne može dalje da obezbedi sredstva", rekla je ona novinarima.

Državni sekretar Ministarstva zdravlja Ferenc Vicko zahvalio se predstavnicima Globalnog fonda na pomoći u aktivnostima, koje su u proteklih deset godina finansirali sa više od 200 miliona evra.

Kako kaže, od velikog značaja je to što su terapije i lečenje obolelih od AIDS-a pokriveni sredstvima Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje i što je kroz mrežu instituta i zavoda za javno zdravlje omogućeno poverljivo testiranje i savetovanje.

On je rekao da će Ministarstvo zdravlja sa partnerima raditi na tome da se obezbedi održivost finansiranja aktivnosti za koje se pokazalo da su neophodne i da daju rezultate.

Direktor Instituta "Batut" Dragan Ilić kaže da su za sve one koji imaju HIV i obelele od AIDS-a obezbeđeni lekovi i savremena terapija.

"Siguran sam da će to i ubuduće biti obezbeđeno, a osobe koje su obolele ne treba da budu zabrinute da će biti nestašice tih lekova", rekao je Ilić.

On je istakao važnost nastavka rada na svemu onome što je u tom segmentu rađeno do sada zahvaljujući Globalnom fondu, a koje se tiču prevencije.

On je rekao da se preventivni programi u Srbiji ne finansiraju dovoljno i da ne spadaju u programe prioriteta u zdravstvenom sistemu Srbije, ali da se sada, nakon prestanka finansiranja te svetske institucije moraju tražiti rešenja .

"Usmerićemo se ka intenzivnom traganju za nekom dodatnom podrškom, bar dok ne premostimo narednih nekoliko godina", rekao je Ilić.

Kako je kazao, ako se taj deo "zapusti" možemo očekivati isto što se desilo i nekim zemljama u okruženju -povećanje prevalence oboljevanja.

Zato je, kako je kazao, potrebno da bi se postojeći programi održali, da se u to uključi, osim vladinog i nevladin sektor.

"Moramo da se oslonimo na fondove koji su nam na raspolaganju, a to su evropski fondovi, moramo da se osnažimo i ne možemo to sami, već da se udržimo sa drugim partnerima u okruženju, možemo zajedno da konkurišemo za evropske fondove", kazao je Ilić ističući da ipak postoji nada da se za isvesno vreme može produžiti fianansiranje Globalnog fonda.

Dr Janko Samardžić iz Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje ukazao je da uprkos tome pacijenti neće ostati bez lekova.

Izdvajanja za terapije te vrste u 2013. godini su iznosila više od 772, 5 miliona dinara, dodao je on.

Prema podacima Instituta za javno zdravlje Srbije u Srbiji ima 3.057 osoba inficiranih HIV-om od kojih je 1.711 obolelo od AIDS-a, a više od 1.000 je umrlo.

Procene su da oko 1.900 osoba u Srbiji živi sa HIV-om, a da 1.100 ne zna da je inficirano.

Da bi to saznali potrebno je da se testiraju i da se uključe blagovremeno u program lečenja .

Samo u prvih šest meseci ove godine registrovane su nove 54 osobe koje su inficirane HIV-om, 19 obolelih i dva smrtna slučaja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: