Novi rezultati: Škotska ostaje u VB

Rezultati anketa o referendumu u Škotskoj menjaju se iz dana u dan, a poslednji pokazuju da će Škotska ostati u Velikoj Britaniji.

Izvor: B92

Sreda, 10.09.2014.

22:44

Default images

Osam dana pred održavanje referenduma o nezavisnosti Škotske, rezultati anketa menjaju se iz dana u dan - u ponedeljak je prognozirano otcepljenje, a danas ostanak Škotske u Velikoj Britaniji.

Prema rezultatima poslednjih istraživanja, 47,6 odsto Škotlanđana glasaće protiv otcepljenja, a 42,4 odsto za, dok je neodlučnih deset odsto.

Istraživanje je sproveo institut Servejšn (Survation), učestovalo je 1.000 ljudi, a rezultati su objavljeni u škotskom dnevnom listu Dejli Rekord.

Dan pošto su rezultati anketa u ponedeljak po prvi put pokazali da većina Škota podržava odvajanje Škotske od Velike Britanije, britanski premijer Dejvid Kameron, njegov koalicioni saveznik iz redova liberalnih demokrata Nik Kleg i lider opozicionih laburista Ed Miliband najavili su da će posetiti Škotsku.

"Srce bi mi bilo slomljeno, ako bi bila razbijena ova porodica naroda koju smo ujedinili i koja je postigla toliko toga", rekao je danas Kameron na skupu u Edinburgu.

Lider Škotske nacionalne stranke Aleks Salmond je pred svojim pristalicama izjavio da dolazak trojice zvaničnika u Škotsku pokazuje je da je "vestminsterska banda" - u panici.

Referendum o nezavisnosti Škotske zakazan je za 18. septembar.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: