NATO Rusima: Baze na istoku Evrope

NATO planira da kao odgovor na rusku pretnju postavi vojne baze u istočnoj Evropi, najavio je Anders Fog Rasmusen u razgovoru za britanski list Gardijan.

Izvor: B92

Sreda, 27.08.2014.

11:21

Default images

"Moramo da se suočimo s činjenicom da nas Rusija ne doživljava kao partnera”, rekao je generalni sekretar ove organizacije i dodao da očekuje da će zvanična odluka o novim bazama biti doneta na samitu NATO-a u Velsu sledeće nedelje.

On je rekao da je odluka o razmeštanju trupa na istok odgovor na pretnju Rusije baltičkim članicama NATO-a, kao i na sve zategnutije odnose s Moskvom zbog krize u Ukrajini.

Rasmusen je najavio modernizaciju i razvoj snaga NATO-a za brzi odgovor, za koje je rekao da će biti u stanju “veoma visoke borbene gotovosti” u znak odgovora na novu bezbednosnu situaciju.

“Tim snagama je neophodno obezbediti infrastrukturu, baze i štabove u zemljama domaćinima, tako da ćemo na kraju videti mnogo vidljivije prisustvo NATO-a na istoku”, istakao je generalni sekretar.

Rasmusen je priznao da se neke članice NATO-a, među kojima su Nemačka, Španija, Slovačka i Italija, protive izgradnji stalnih postrojenja na istoku i najavio da će zbog toga nove baze formalno biti privremenog karaktera, ali uz vrlo česte rotacije trupa.

“Cilj je da se potencijalnom agresoru stavi do znanja da će, ako samo pomisli da napadne partnersku državu, imati protiv sebe ne samo vojsku te zemlje, nego trupe NATO-a”, rekao je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

57 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: