Ubijena tri lidera Hamasa u Gazi

U vazdušnim napadima Izraela na pojas Gaze poginula su tri visoka komandanta Hamasa. Portparol Hamasa Sami Abu Zuhri upozorio da će Izrael "platiti visoku cenu"

Izvor: B92

Četvrtak, 21.08.2014.

08:55

Default images

Kako je ova islamistička organizacija saoptila medijima, Mohamed Abu Šamala, Mohamed Barhum i Raed al-Altar, poginuli su u vazdušnom napadu Izraela u blizini severnog grada Rafah.

Napad na kuću u kvartu Tel Sultan, u kome su poginula trojica komandira, izveden je nešto pre tri sata.

Policija u Gazi je saopštila da je u napadu učestvovalo više aviona i da je najmanje 12 raketa pogodilo četvorospratnicu.

Izraelska armija nije komentarisala te izveštaje.

Hamas je u medjuvremenu potvrdio da napušta napore da se pregovara o trajnijem zatišju s Izraelom.

Izrael od početka jula ratuje protiv Hamasa u pojasu Gaze, pokušavajući da ga onesposobi da ispaljuje rakete na izraelsku teritoriju.

Sukobi su nastavljeni u utorak posle privremenog prekida vatre od devet dana i neuspelog pokušaja posrednih pregovora u Kairu.

Supruga i dete vođe Hamasa Muhameda Deifa su ubijen u utorak u obnovljenim izraelskim udarima na pojas Gaze.

Od početka sukoba 8. jula poginulo je 2.028 Palestinaca, većinom civila i na izraelskoj strani 67 osoba, uključujući troje civila. Vodja palestinske delegacije na pregovorima u Kairu Azam al - Ahmed , član Fataha, optužio je Izrael da što nije postignut dogovor u Egiptu. On je izjavio za Rojters da je " odluka Izraela bila da doprinese neuspehu pregovora." Medjutim, portparol izraelske vlade Mark Regev istakao je da je raketna vatra iz Gaze onemogućila nastavak pregovora i da je " uništila premisu na koj su pregovori bili zasnovani."

Vojni analitičar izraelskog lista "Haarec" Amos Harel ocenio je da bi ubistvo komandira Hamasa moglo biti dogadjaj koji će promeniti ravnotežu u sukobu u Gazi i da je izraelski premijer Benjamin Netanijahu težio takvom dogadjaju već izvesno vreme.

Hamas preti osvetom

Portparol Hamasa Sami Abu Zuhri saopštio je danas da Izrael "neće uspeti u slamanju volje palestinskog naroda, niti oslabiti otpor", upozorivši da će Izrael "platiti visku cenu", nakon ciljanog ubistva trojice lidera vojnog krila te organizacija u vazdušnom udaru na jugu pojasa Gaze.

Za sada nije jasno da li će to ubistvo dovesti do promene strategije organizacije ili umanjiti njenu sposbnost za ispaljivanje raketa, navodi Asošijeted pres.

Izraelski mediji javljaju da je posle vazdušnog udra pojačano prekogranično raketiranje i da je prekinuto relativno zatišje od ponoći kada je ispaljena samo jedna raketa, pa je posle ispaljeno još najmanje 18 projektila.

Sirene su se oglasile i u području južno od Tel Aviva, a vojno krilo Hamasa je saopštilo da je ispalilo raketu ka medjunarodnom aerodromu, što izraelska strana nije potvrdila.

Jedna osoba na jugu Izraela je zadobila teže povrede od šrapnela granate, dodaje se u izveštajima izraelskih medija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: