Graničari proveravaju ruski konvoj

Ukrajinski graničari ušli su u Rusiju da bi izvršili inspekciju konvoja ruske humanitarne pomoći, rekao je jutros portparol ukrajinske pogranične službe.

Izvor: B92

Petak, 15.08.2014.

09:49

Default images

Graničari će proveriti tovar na ruskoj teritoriji na mestu preko puta ukrajinskog graničnog mesta Izvarine, koje je pod kontrolom proruskih snaga, prenela je agencija Rojters. Ruski mediji javljaju da je kontrola već počela.

"Ukrajinski graničari su tamo u velikom broju", rekao je portparol ukrajinske pogranične službe.

Sergej Astakov, pomoćnik zamenika šefa pogranične službe, rekao je da će konvoj biti prekontrolisan u prisustvu predstavnika Medjunarodnog komiteta Crvenog krsta.

Ruske novinske agencije prenose saopštenje vlasti u Rusiji da je ta zemlja spremna da predstavi svu neophodnu dokumentaciju i da preda tovar Crvenom krstu.

Rusko ministarstvo za vanredne situacije je pozvalo predstavnike raznih medija da dodju na prelaz kako bi im bilo pokazano šta se nalazi u kamionima, prenosi Itar-Tas. Na prelazu se nalazi veliki broj ruskih i stranih novinara, kamermana i reportera, javlja Ruska informativna agencija Novosti.

Pretraženo je više od 20 kamiona. U njima se nalaze vreće sa žitaricama, hranom za bebe, flaširana voda i portabl dizel generatori.

Konvoj, od oko 280 kamiona, nalazi se od četvrtka uveče na poljima nedaleko od ruskog grada Kamensk-Šahtinski, oko 20 kilometara od graničnog prelaza u Ukrajinu.

U konvoju se nalazi, kako je Rusija saopštila, 2.000 tona vode, hrane za bebe i druge pomoći za stanovnike u istočnoj Ukrajini, gde traje sukob između ukrajinskih i proruskih snaga.

Kijev i neki zapadni zvaničnici smatraju da bi konvoj mogao biti pokriće za ulazak ruske vojske na ukrajinsku teritoriju, što je Moskva opisala kao "apsurdno".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: