Utorak, 12.08.2014.

12:11

RIA: Srpski odred odbio vojsku UKR

Grupa srpskih dobrovoljaca koja se pridružila proruskim snagama u Donjecku "odbila napad vojske Ukrajine na ključnom auto-putu na istoku", javlja RIA novosti.

Izvor: B92, Ria novosti

Default images

Kako navodi ruska agencija, dvojica Srba su lakše ranjena, ali su se "ubrzo ponovo priključili svojoj jedinici".

"Dva tenka koja pripadaju neobanderistima, jedan samohodni top sa posadom i brdski top uništeni su", saopšteno je iz pres službe samoodbrane Donjecka, koja se poziva na "izjave srpskih dobrovoljaca".

Izveštaji o tome da ima dobrovoljaca iz Srbije na istoku Ukrajine pojavili su se još u martu, kada su se pripadnici "Četničkog pokreta" pridružili snagama samoodbrane na Krimu. Kako navodi ruska agencija, kada se žarište krize preselilo u regiju oko Donjecka i Luganska, u maju su se pojavili izveštaji o pojavi odreda "Jovan Šević" u Slavjansku.

Nedavno je bosanska agencija "Patrija" objavila da je on dobio pojačanja, da sada broji oko 35 ljudi, kao i da "među njima ima Srba, ali i dobrovoljaca iz drugih slovenskih država".

"Prema glasinama, Igor Strelkov, vođa odbrambenih snaga DNR, zna srpske borce iz vremena rata u Bosni. Nije poznat broj ljudi u odredu 'Jovan Šević', ali mediji tvrde da je njihov komandant Bratislav Živković", piše RIA novosti.

Dodaje se da se pod zastavom proruskih snaga bore i dobrovoljci iz Španije i Češke.

Ruska agencija je nedavno objavila i tekst o sve brojnijoj pojavi plaćenika sa Zapada na istoku Ukrajine, od kojih se većina bori na strani Kijeva, a jedan od lidera milicije samoproglašene Luganske Republike rekao je tada da "plaćenici sa Zapada više ne kriju prisustvo".

Takođe, RIA piše da su ruski zvaničnici u nekoliko navrata tražili od Švedske, Finske, Francuske i baltičkih zemalja da ispitaju navode da se njihovi državljani bore u Ukrajini.

Ruski šef diplomatije Sergej Lavrov rekao je i da se osnovano sumnja da američki plaćenici pomažu vojsci Ukrajine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

79 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: