Turska: Uhapšeno 100 policajaca

U Turskoj uhapšeno 100 policijskih funkcionera zbog sumnje da su ilegalno prisluškivali istaknute zvaničnike, uključujući i premijera Redžepa Tajipa Erdogana.

Izvor: B92

Utorak, 22.07.2014.

23:10

Default images

Većina aktivnih i bivših istaknutih policijskih funkcionera uhapšena je u Ankari, Izmiru i Dijarbakiru.

Ovo je, kako je navela agencija AFP, najnovija akcija državnih vlasti protiv protivnika turskog premijera Erdogana uoči predsedničkih izbora 10. avgusta.

Dnevni list "Hurijet" navodi da su racije istovremeno izvršene u čak 22 grada. Samo u Istanbulu je policija izvršila raciju na 200 adresa.

Uhapšeni se sumnjiče za špijunažu, neovlašćeno prisluškivanje, krivotvorenje zvaničnih dokumenata, kršenje prava na privatnost, fabrikovanje dokaza i kršenje tajnosti istrage, navode turski mediji.

Premijer Erdogan optužuje pristalice svog bivšeg saveznika Fetulaha Gulena da imaju preveliki uticaj u turskoj policiji i sudstvu i da su mu namestili korupcionaški skandal kako bi ga svrgnuli sa vlasti uoči lokalnih izbora u martu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: