Vlada Vojvodine donirala mamograf

Vojvođanska vlada predala je Domu zdravlja u Vladičinom Hanu mamograf koji će omogućiti da više od 4.000 žena u Pčinjskom okrugu idu na redovnije preglede.

Izvor: B92

Sreda, 16.07.2014.

17:49

Default images

Kako se navodi, analogni mamograf će prvenstveno služiti za prevenciju i rano otkrivanje raka dojke kod žena između 30 i 69 godina u južnom delu Srbije.

Mamograf je obezbedila pokrajinska vlada, a njen predsednik Bojan Pajtić rekao je da je karcinom dojke jedan od najvećih problema u Srbiji, te da je u ovom okrugu i u opštini Vladičin Han "praktično poprimio epidemijske razmere".

Prema njegovim rečima, Srbija je druga u Evropi, a Pčinjski okrug je drugi u Srbiji po smrtnosti od raka dojke.

Pajtić je rekao da je Srbija siromašna zemlja i dodao da i u tom siromaštvu postoje velike razlike između različitih delova države.

"Od 23 najrazvijenije opštine u Srbiji, gotovo dve trećine se nalaze u Vojvodini, dok se od 23 devastirane opštine nijedna ne nalazi u našoj pokrajini, nego su sve u centralnoj Srbiji", naveo je Pajtić.

Predsednica Skupštine opštine Vladičin Han Danijela Popović kazala je da je u poslednjih 15 godina karcinom dojke "poprimio dramatične razmere" i da će zahvaljujući novom mamografu biti smanjeno vreme čekanja na lekarske preglede.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: