"Prava trudnice nisu povređena"

Inspektorat za rad Ministarstva za rad ispitao je slučaj trudnice Biljane Najvirt koja će dobiti otkaz, i utvrdio da je poslodavac postupio u skladu sa zakonom.

Izvor: B92

Ponedeljak, 07.07.2014.

21:22

Default images

Inspektorat za rad Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja obavio je nadzor u Naučnom institutu za ratarstvo i povrtarstvo i utvrdio da prava zaposlene Biljane Najvirt nisu povređena i da je poslodavac postupio u skladu sa Zakonom o radu.

Poslodavac je, kako se navodi u saopštenju Ministarstva, obezbedio posebnu zaštitu Najvirtovoj i produžio trajanje radnog odnosa na određeno vreme u skladu sa Zakonom.

Inspektorat ministarstva je obavio nadzor povodom vesti objavljene na televiziji B92 o trudnici Biljani Najvirt pod nazivom "Ostaje bez posla jer je trudna?".

Naučni institut za ratarstvo i povrtarstvo iz Novog Sada zaključio je 17. aprila 2012. godine ugovor o radu na određeno vreme na period od godinu dana sa Biljanom Najvirt za obavljanje poslova istraživača pripravnika, podseća se u saopštenju Ministarstva.

Jedanaest meseci kasnije Najvirtova je otvorila bolovanje zbog održavanja trudnoće i sa poslodavcem potpisala dva Aneks ugovora o radu kojima se radni odnos produžava do isteka porodiljskog odsustva i odsustva sa rada radi nege deteta.

U međuvremenu zaposlena je obavestila poslodavca o drugoj trudnoći.

Institut je sa Najvirtovom potpisao i Aneks III kojim joj je radni odnos na određeno vreme produžen za vreme trajanja trudnoće sa mogućnošću daljeg produženja za vreme porodiljskog odsustva i odsustva sa rada radi nege deteta.

U skladu sa izmenama i dopunama Zakona o radu od 8. aprila 2013. godine, zaposlenoj koja je za vreme zasnovanog radnog odnosa na određeno vreme ostala u drugom stanju, rok za koji je ugovorom zasnovala radni odnos na određeno vreme produžava se do isteka korišćenja prava na porodiljsko odsustvo, odsustvo sa rada radi nege i posebne nege deteta.

Rešenje o otkazu ugovora o radu ništavno je ako je poslodavcu bilo poznato da je zaposlena ostala u drugom stanju ili ako je trudnica u roku od 30 dana od dana prijema rešenja o otkazu ugovora o radu obavestila poslodavca i dostavila potvrdu lekara, navodi se u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

107 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: