Smederevo: Dunav raste, evakuacija

Smederevski štab za vanredne situacije naložio stanovnicima nebranjenih naselja Metalor i Orešac da se hitno evakuišu jer Dunav raste.

Izvor: B92

Utorak, 20.05.2014.

07:47

Default images

Prema izveštaju stručnih službi, Dunav je dostigao nivo od 678 centimetara i očekuje se da će sutra vodostaj dostići kotu vanredne odbrane od poplava.

Kako je objavljeno na sajtu opštine Smederevo, po nalogu Štaba, stručna ekipa je obišla postrojenja NIS-a i ''Milana Blagojevića'' i konstatovala da su fabrike apsolutno zaštićene zbog postojećeg visokog nasipa, dok ekipa JP Direkcija za izgradnju svakodnevno, na svaka dva sata, obilazi klizišta u Dunavskoj i Goričkoj ulici i potencijalno klizište prema Udovicama. Popisane su sve kuće i procenjeno je da klizišta miruju.

Štab je upozorio sve neodgovorne osobe, koje pomeraju džakove sa peskom i urušavaju odbrambeni nasip, da to ne rade i da će zbog toga biti najstrože kažnjeni.

Ekipe EKOSAN-a i HES-a su na terenu u Kolarima i obavljaju dezinfekciju domaćinstava u kojima su za to stvoreni uslovi, a odlućeno je i da se u Kolare upute sve raspoložive pumpe za ispumpavanje zaostale vode i mulja i određene su odgovorne osobe za izvršavanje tih zadataka.

Štab je i proširio broj odgovornih na poslovima dezinfekcije poplavljenih bunara u najugroženijim selima, a osim ekipe HES-a, zadužene su i nadležne inspekcije, koje će taj posao raditi u saradnji sa Zavodom za javno zdravlje u Požarevcu.

Kako je navedeno, štab je doneo odluku da se uputi dopis svim državnim institucijama, javnim preduzećima i drugim pravnim licima, da pomognu donacijama u vodi za piće, konzerviranoj hrani i sredstvima za higijenu.

U saopštenju je navedeno i da će tokom dana volonteri Crvenog krsta podeliti 463 paketa hrane i osnovna sredstava higijene za dva najkritičnija sela, a da je opšta bolnica Smederevo zadužena za pripremanje obroka za lica smeštena u Sportskoj hali.

Dom za stare Smederevo prihvatio je 37 osoba iz Obrenovca, a sve informacije o smeštenim licima, rodbina može da dobije na telefone 026/46-21-248 i 026/46-21-645.

Gradski štab za vanredne situacije grada Smedereva i dalje je u stalnom zasedanju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: