Ne smeju propasti mirovni razgovori

Palestinski predsednik Mahmud Abas upozorio je na opasnot od propadanja mirovni razgovori sa Izraelom.

Izvor: B92

Utorak, 22.04.2014.

22:14

Default images

On je upozorio je da bi, ukoliko bi propali mirovni razgovori sa Izraelom, mogao da rasformira Palestinsku Samoupravu i preda Izraelu odgovornost za 2,5 miliona Palestinaca.

Abas je grupi izraelskih novinara u poseti Ramali kazao da je politika njihove zemlje ostavila bez moći njegovu Zapadnu obalu, i da ako se tako nastavi on će "im prepustiti da upravljaju tom Samoupravom".

Devetomesečni period koji je zacrtao američki državni sekretar Džon Keri kako bi se napravile osnove mirovnog sporazuma dve strane ističe za nedelju dana.

Izrael i Palestinci i dalje su u ćorsokaku zbog spora oko uslova daljih razgovora i nisu postigli napredak po glavnim pitanjima.

Pod velikim pritiskom Kerija, dve strane su nastavile pregovore prošlog jula, dogovorivši se da pregovaraju devet meseci, sa ciljem da postignu konačni mirovni sporazum.

Imajući u vidu da u međuvremenu nije došlo do značajnijeg pomaka, Keri je pokušavao da posreduje u stvaranju skromnijeg "okvirnog" sporazuma, u nadi da će razgovori biti nastavljeni do kraja godine kako bi bio finaliziran sporazum, navodi agencija AP.

Abas je naveo da bi kontakti dve strane mogli da budu nastavljeni i posle isteka roka - 29. aprila, ali je istakao da bi mirovni razgovori mogli da budu nastavljeni samo ako Izrael zamrzne gradnju na palestinskim teritorijama, i ako pregovori budu usredsređeni na konačne granice buduće države Palestine.

"Što se tiče nas i nastavka razgovora, ako Izrael veruje u dve države, hajde da sednemo za sto i vidimo gde su granice Izraela, hajde da odredimo granice, gde su granice Izraela i gde su granice Palestine", poručio je Abas.

Palestinci žele da se njihova buduća država prostire na Zapadnoj obali, u pojasu Gaze i istočnom Jerusalimu, teritorijama koje su Izraelci okupirali u Bliskoistočnom ratu 1967. Izraelci zahtevaju, s druge strane, da Palestinci priznaju Izrael kao domovinu Jevreja.

Takođe danas, rivalske palestinske grupe Hamas i Fatah sastale su se u pojasu Gaze da razgovaraju o pomirenju.

Hamasov premijer Gaze Ismail Hanijeh rekao je da je njegova organizacija "otvorena za jedinstvo" i pozdravlja svoje partnere iz Fataha, koji upravlja Zapadnom obalom.

Palestinci su razjedinjeni od 2007, kada je Hamas preuzeo kontrolu nad Gazom od snaga Fataha, lojalnih Abasu.

Prethodni pokušaji pomirenja dve palestinske frakcije su propali.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: