Roditelji kalkulišu sa izostancima

Predsednik Foruma beogradskih gimnazija Miodrag Sokić ističe da neki roditelji i đaci zloupotrebljavaju izostanke kako bi se pojavili u školi kada im odgovara.

Izvor: B92

Ponedeljak, 21.04.2014.

08:23

Default images

Osnovci i srednjoškolci su na prolećnom raspustu, a do kraja školske godine ostalo je još jedno tromesečje. Jedna od glavnih tema nastavničkih veća i roditeljskih sastanaka bile su slabe ocene i izostanci.

Jedinice u školi sve više imaju pedagošku funkciju upozorenja, tako da je normalno da "pljušte", objašnjava Miodrag Sokić za Dnevnik RTS-a. Ističe da ih učenici većinom poprave do kraj godine, što možda treba povezati i sa većim brojem izostanaka, i to onih opravdanih, kojih ima više.

"Roditelji to zloupotrebljavaju da bi kalkulisali sa učenjem. Deci se 'čini', kako bi mogli da se pojave kada im najviše odgovara", kaže Sokić. Time se, naglašava on, postiže "kampanjsko učenje", ali i podstiče nepravda među drugim učenicima koji su redovni na predavanjima.

Govoreći o ekskurzijama u inostranstvu, Sokić ističe da se na tom planu ništa nije promenilo "osim manje kupovne moći stanovništva". "Primećujemo da roditelji polako odustaju, a Ministarstvo prosvete uporno insistira na ekskurzije i menja pravilnik. Pre je bilo da 80 odsto đaka mora da se prijavi, pa 70 odsto, da bi se, koliko ja znam, u ovom momentu žmurilo", rekao je Sokić.

Matursko veče je veliki izdatak za roditelje, a cene aranžmana su od tri i po do pet i po hiljada dinara. "Gimnazijalci znaju da posle plesova odu negde posle i nastave. Postavlja se pitanje šta nije bilo dobro", zaključuje Sokić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: