"Napad na Srbiju u skladu s pravom"

Napad snaga NATO-a na Srbiju 1999. bio je "potpuno u skladu s međunarodnim pravom, iako bez specifične rezolucije koja bi to odobrila", kaže jedan zvaničnik.

Izvor: B92

Ponedeljak, 14.04.2014.

14:35

Default images

Napad snaga NATO-a na Srbiju 1999. bio je "potpuno u skladu s međunarodnim pravom, iako bez specifične rezolucije (Saveta bezbednosti UN) koja bi to odobrila", rekao je jedan zvaničnik u sedištu Atlantskog saveza.

On se time osvrnuo na jučerašnji izveštaj agencije Beta iz Brisela o tome da je NATO prvi put zvanično saopštio da je Srbiju bombardovao bez odobrenja SB UN

Izvor u sedištu NATO-a je to preneo dopisniku Bete i stavio do znanja da "jeste stvar istorijskog sećanja da nije bilo posebne rezolucije Saveta bezbednosti UN o vazduhoplovnim udarima NATO-a radi zaštite civila od etničkog čišćenja na Kosovu".

Beta je u svom izveštaju navela prošlonedeljno saopštenje NATO-a u kojem se u nekoliko "činjeničkih tačaka" odbacuje stav Rusije o tome da su vojna intervencija snaga NATO-a 1999. i proglašenje nezavisnosti Kosova presedan koji opravdava rusko prisajedinjenje Krima.

Funkcioner NATO-a je naglasio da su vazduhoplovni udari NATO-a bili u skladu s međunarodnim pravom, iako bez specifične rezolucije (Saveta bezbednosti UN) koja bi to odobrila" i da su to "tada i potom potvrdili (atlantski) saveznici".

Predočeno je da "činjenične tačke" koje je NATO prošle nedelje objavio na internetu, a koje je prenela Beta, "ne predstavljaju promenu politike NATO-a, već jednostavno stavljaju na znanje dobro poznate činjenice".

Izvor u sedištu NATO-a je takođe želeo da "ukaže da je, za razliku od Krima, Savet bezbednosi UN usvojio opširnu rezoluciju o kosovskoj krizi, kao i prethodne rezolucije".

Agencija Beta je u jučerašnjem izveštaju iz Brisela ocenila da je NATO prvi put zvanično saopštio da je bombardovanje Srbije 1999. u kojem su učestvovali SAD i više članica Atlantskog saveza, pokrenuto bez odobrenja Saveta bezbednosti UN, mada s obrazloženjem da je cilj bio da se spreči masovno kršenje ljudskih prava i ubijanje civila na Kosovu.

Kako je Beta dodala, nikada do sada zvaničnici NATO-a i zemalja članica nisu prihvatali tvrdnje da su bombardovanjem Srbije 1999. prekršeni međunarodno pravo i Povelja UN, jer je to učinjeno bez dozvole Saveta bezbednosti UN, iako su upravo povodom ukrajinske krize neki političari i bivši državnici članica NATO-a to priznali kao činjenicu.

U saopštenju objavljenom na internetu, NATO takođe tumači da je "proces koji je doveo do proglašenja nezavisnosti Kosova trajao više godina i bio deo širokog procesa koji su vodili Ujedinjene nacije i Kontakt-grupa, u kojoj je bila i Rusija".

"To je dovelo do skoro deset godina diplomatskih napora, pod autoritetom UN, s ciljem da se nađe političko rešenje za konačni status Kosova, kako je to predviđeno rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN", stoji u dokumentu Atlantskog saveza.

Time NATO odgovara na tvrdnju Moskve da su mnoge članice NATO-a priznale jednostrano proglašenu nezavisnost u Prištini i otcepljenje Kosova od suverene, međunarodno priznate države Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

87 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: