"HR je utemeljena na antifašizmu"

Predsednik Hrvatske Ivo Josipović rekao da je Hrvatska utemeljena na antifašizmu i da neće uspeti pokušaji da je predstave kao zemlju koja nije bila pobednica.

Izvor: B92

Subota, 12.04.2014.

17:25

Default images

"Ima nekih koji bi menjali istoriju, koji bi ono što je bilo crno pokazali belim, a i obratno, ali to nikad nikome nije uspelo. Neće ni njima",rekao je Josipović na obeležavanju 70. godišnjice zbega u El Šat, u kojem je na sinajsku pustinju 1943. i 1944. godine s područja Dalmacije izbeglo više od 30.000 osoba spašavajući se pred naletom nemačkih snaga.

On je naglasio da hrvatska istorija "nije bila ni sasvim crna, ni sasvim bela" i da je ona ta koja govori šta je bilo dobro, a šta zlo.

"Priče o El Šatu sam slušao kod kuće jer moj otac je bio s vama. Priče koje sam slušao bile su impresivne, to su priče o ljubavi, otpornosti, želji za slobodom i ljudskosti", naglasio je hrvatski predsednik i dodao da mu je otac kao mladi partizan bio u pratnji zbega.

Učesnica zbega El Šat Lenka Greljić rekla je da je u pustinji Sinaja medju izbeglicama iz Dalmacije njih 715 umrlo, a rodjena je 481 beba i venčan 161 par.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

38 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: