Le Pen na strani Rusije

Predsednica francuske ekstremno desničarske stranke Nacionalni front Marin Le Pen podržala je danas u Moskvi ruski predlog o federalizaciji Ukrajine.

Izvor: B92

Subota, 12.04.2014.

16:05

Default images

Marin Le Pen je tokom posete Rusiji izjavila da bi "najlogičnije bilo organizovanje federacije u Ukrajini, što bi omogućilo veći stepen autonomije regiona".

"To bi omogućilo autonomiju u istočnom delu Ukrajine, koji oseća bliskost s Rusijom, kao i autonomiju u zapadnom delu Ukrajine koji je blizak Evropskoj uniji. Na taj način bi se očuvala zemlja", rekla je Marin Le Pen.

Predsednica FN-a danas se sastala s predsednikom donjeg doma ruskog palramenta - Dume Sergejom Nariškinom, koji je na spisku osoba kojima je Evropska unija (EU) uvela sankcije posle ruskog pripajanja poluostrva Krim.

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov nedavno je izjavio da bi rešenje za Ukrajinu bila "federalizacija" te bivše sovjetske republike i izrazio uverenje da je to težnja ukrajinskih južnih i istočnih regiona.

Više zemalja, medju kojima je i Francuska, u poslednje vreme su govorile o mogućnosti "decentralizacije" Ukrajine, kako bi se umanjile tenzije zbog separatističkih težnji istočnog dela Ukrajine u kojima većinu stanovništva čine Rusi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: