Ponedeljak, 07.04.2014.

21:26

Moskva, Kijev, EU i SAD za stolom?

Državni sekretar SAD Džon Keri predložio je Lavrovu održavanje pregovora Rusije, Ukrajine, SAD i EU u toku narednih 10 dana o rešavanju ukrajinske krize.

Izvor: Tanjug

Default images

To je, kako su izvestile ruske novinske agencije iz Vašingtona, saopštila predstavnica Stejt departmenta Dženifer Psaki.

"Oni će biti održani", rekla je ona na pitanje da li je u ovoj fazi reč samo o mogućnosti održavanja pregovora ili o tome da će se ti pregovori održati u desetodnevnom roku, navodi Itar-tas.

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov istakao je danas u odvojenim razgovorima sa kolegama iz SAD i Nemačke, Džonom Kerijem i Frankom Valterom Štajnmajerom, da je u Ukrajini potrebna duboka ustavna reforma, uz punopravno učešće svih političkih snaga i regiona, i založio se za hitno pružanje međunarodne pomoći kako bi što pre počeo dijalog ukrajinskih političkih snaga.

"Lavrov je ukazao na trajnu potrebu duboke i transparentne ustavne reforme uz punopravno učešće svih političkih snaga i regiona, naročito u uslovima sve intenzivnijih protesta na jugoistoku Ukrajine", saopštilo je rusko Ministarstvo inostranih poslova posle telefonskog razgovora Lavrova sa Kerijem. Kako je preneo Itar-Tas, naglašena je važnost dijaloga o federativnom uređenju Ukrajine i utvrđivanje njenog vanblokovskog statusa.

Ruski i američki ministar dogovorili su se da će nastaviti zajedničke napore o usaglašavanju optimalnih formi međunarodne pomoći u promovisanju istinskog nacionalnog dijaloga u Ukrajini, kako bi "sami Ukrajinci mogli da odrede sudbinu svoje zemlje".

U razgovoru sa Štajnmajerom, Lavrov je istakao da je neophodno "preduzeti hitne napore za organizaciju međunarodne pomoći što skorijem početku nacionalnog dijaloga svih političkih snaga i regiona Ukrajine, uz uvažavanje njihovih legalnih prava i interesa sa ciljem javnog usaglašavanja opšteprihvatljive ustavne reforme".

"Štajnmajer je izrazio spremnost da sarađuje u tom pitanju, u okviru nemačkih mogućnosti", navelo je rusko Ministarstvo.

"Ministri su se dogovorili da nastave blizak kontakt radi traženja načina za pomoć rešavanju unutarukrajinske krize", navedeno je u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina besna: "Tražite rat – dobićete ga"

Ministarstvo trgovine Kine objavilo je danas da se oštro protivi povećanju carina na kinesku robu u Sjedinjenim Američkim Državama i najavilo da će preduzeti odlučne mere da odbrani svoja prava i interese.

17:18

14.5.2024.

1 d

Podeli: