Petak, 17.05.2013.

11:40

Đilas: Politika i oko insulina

Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas odbacio je kritike ministarke zdravlja Slavice Đukić Dejanovoć zbog nestašice insulina u beogradskim apotekama.

Izvor: Tanjug

Default images

Kako dodaje, insulina u beogradskim apotekama nema jer je Apotekarska ustanova tek 30. aprila ove godine u 15.30 časova od nadležnih državnih organa dobila neophodna uputstva za sprovođenje javne nabavke. Podsetimo da je ministarka zdravlja rekla da je za nestašicu insulina u Beogradu odgovoran menadžment Apotekarske ustanove Beograd.

Dragan Đilas mešutim smatra da je napad Slavice Đukić-Dejanović na Apotekarsku ustanovu Beograd zbog nestašice insulina, "pokušaj da se sakriju posledice skandalozne odluke da se bez ikakve pripreme i privatnim apotekama omogući izdavanje lekova na recept, a državne apoteke u isto vreme nateraju da, i pored toga što cene lekova određuje država, sprovode postupak javnih nabavki", .

"Tokom prošle godine ministarki zdravlja uputio sam više pisama da odloži primenu ovakvih odluka, ali ona je to odbila", naveo je gradonačelnik Beograda u pisanoj izjavi.

"Velika većina apoteka širom Srbije koje danas imaju insulin, nabavljaju ga mimo zakona, odnosno bez raspisivanja tendera", tvrdi Đilas.

On smatra i da su "besmislene" tvrdnje ministarke da je simptomatično da samo u Beogradu nema insulina, čime se aludira da je politika iza svega.

Prema rečima Đilasa, u menadžmentu Apoteke nema stranačkih funkcionera ni članova, kao što ih nije bilo poslednjih šest godina, a i sadašnja i prethodna direktorka izabrane su iz redova stalno zaposlenih.

Ministarka zdravlja je pre dva dana izjavila da u Srbiji ima insulina i apelovala na menadžere apotekarskih ustanova da ne šire dezinformacije jer se time stvara atmosfera protiv centralizovanih javnih nabavki.

Predsednik skupštinskog Odbora za zdravlje i porodicu Dušan Milisavljević (DS) zatražio je odgovornost vlade zbog, kako je rekao, "nestašice insulina, dugih lista čekanja za lečenje i epidemije izazvane bolničkom bakterijom klostridija zbog koje su dva pacijenta umrla u bolnici u Užicu".

Milisavljević je na konferenciji za novinare u sedištu Demokratske stranke izneo tvrdnju da je "pored Užica, epidemija klostridijom izbila u Smederevu, Nišu, Leskovcu, a da DS traži odgovornost vlade, jer je nije sprečila, iako je bila upozorena".

Pored nestašice insulina, Milisavljević je naglasio da u apotekama u Srbiji nedostaju i drugi lekovi, među kojima su i antipsihotici, anestetici... On je ocenio i da je stvoren nepotreban haos medju apotekama, pošto su izjednačene držvne i privatne. "Državne apoteke su dobro funkcionisale i nije normalno što su izjednačene sa privatnim. Državne apoteke su ustanove, a privatne su firme", objesnio je Milisavljević.

Kada je reč o listama čekanja, one su prema mišljenju Milisavljevića, veštački pravljene i tako su postale ozbiljan izvor korupcije, a korupcija je, naglasio je, glavna smetnja za strana ulaganja.

On je upitao i "gde je završio novac koji je EU ulagala za poboljšanje zdravstvenog sistama u Srbiji".

Portparolka DS Aleksandra Jerkov saglasila se sa stranačkim kolegom da je odgovornost vlade zbog urušenog zdravstvenog sistema velika, ali i naglasila da ta stranka neće "vladi saplitati noge na tako važnom pitanju". "Ovo nije stranačko pitanje, Demokratska stranka nudi pomoć da se ono reši i neće vladu saplitati", zaključila je Jerkov.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

40 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Grci besni: Sprema se izdaja Srba

Grčki list Demokratija objavio tekst u kome je navedeno da se sprema nova izdaja Srba, jer je Grčka spremna da podrži "ludački" zahtev da se zločin u Srebrenici proglasi genocidom zato što to od nje traže Nemci.

11:58

23.5.2024.

1 d

Svet

Makron na kolenima: "Ne napuštajte Francusku"

Francuska podržava kompanije koje veruju u nju, rekao je njen predsednik Emanuel Makron u intervjuu objavljenom u sredu, odgovarajući na pitanje o mogućnosti da naftni gigant TotalEnergies zatraži upis na američku berzu.

9:22

23.5.2024.

1 d

Podeli: