Sporazum Rusija-Srbija 24. maja

Predsednici Srbije i Rusije, Tomislav Nikolić i Vladimir Putin, potpisaće 24. maja u Sočiju Sporazum o strateškom partnerstvu dve zemlje, saznaju ”Novosti“.

Izvor: B92

Sreda, 15.05.2013.

21:20

Default images

Prema saznanjima “Večernjih novosti”, posle tri godine usaglašavanja, Sporazum o strateškom partnerstvu biće konačno potpisan 24. maja, čime će veze Srbije i Rusije postati još jače u svim oblastima - od ekonomije do politike.

Tim dokumentom, oko koga su se saglasili i ministri na sednici Vlade, biće definisani ključni principi na kojima će se zasnivati buduća saradnja Beograda i Moskve.

Poseban akcenat je na unapređenju ekonomskih veza, trgovinske razmene i strateškim infrastrukturnim projektima, kao i na koordiniranom delovanju u međunarodnoj političkoj areni, pogotovo oko odbrane Kosova I Metohije.

Reč je o aktu koji se ne bavi detaljima saradnje, već se njime, pre svega, ukazuje na visok nivo političkih odnosa između Srbije i Rusije i izražava spremnost da se oni i dalje unapređuju u oblastima koje su od obostranog interesa.

U Rusiju će sa Nikolićem putovati i prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić, koji će se sresti sa kolegom ministrom odbrane Sergejom Šojguom. U delegaciji naše zemlje biće i Milan Bačević, ministar prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja.

Kada dvojica predsednika budu potpisala ugovor, spoljna politika Srbije će se i formalno se osloniti i na četvrti stub.

Ovakve ugovore naša zemlja ima sa Kinom, Italijom i Francuskom, a Srbija će biti prva zemlja na Balkanu sa kojom će Rusija uspostaviti ovakvo partnerstvo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

104 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: