Uhapšen predsednik Federacije BiH

Predsednik Federacije BiH Živko Budimir uhapšen je zbog primanje mita za pomilovanja, potvrđeno je iz Tužilaštva BiH.

Izvor: B92, Beta

Petak, 26.04.2013.

13:05

Default images

Budimir je oko 18.30 u policijskoj pratnji izveden iz svoje kancelarije koja se nalazi u zgradi Predsedništva BiH. Na rukama nije imao lisice, javlja Klix.ba.

Prevezen je u zgradu SIPA-e, gde će biti ispitan. Zajedno sa njim, slobode su lišeni i predsednik Komisije za pomilovanja FBiH Hidajet Halilović i savetnik predsednika FBiH Petar Barišić.

Budimir, Halilović i Barišić su zajedno sa još 16 osoba inicijala S.K., A.K., M.S., M.P., R.V., E.Ć., A.S., D.M.,Đ.V., B.M., B.E., V.S., I.L., M.D. i D.Ž. lišeni slobode, a nalaze se pod istragom da su počinili krivična dela: zloupotreba položaja ili ovlašćenja, protivzakonito posredovanje, primanje i davanje mita, organizovani kriminal i neovlašćena trgovina opojnim drogama.

Mediji su ranije preneli da će, nakon pretresa, osumnjičene u prostorijama SIPA ispitati Zajednički istražni tim Tužilaštva BiH, Kantonalnog tužilaštva Sarajevo i Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA).

Današnje istražne aktivnosti sprovedene su u tri predmeta kodnih naziva Patriot, Memori i Pravda, sa ciljem rasvetljavanja krivičnih dela koruptivne prirode, na području FBiH, kao i krivičnog kriminala u vezi sa neovlašćenom trgovinom narkotika.

Tokom istražnih aktivnosti izvršen je pretres Ureda Predsednika FBiH u zgradi Predsedništva BiH, zatim Ureda Predsednika FBiH u Mostaru, u zgradi Vlade FBiH u Mostaru. Takođe, izvršen je pretres dela prostorija Federalnog ministarstva pravde u kojima se nalazi radni prostor Komisije za pomilovanje FBiH, kao i pretres više stanova na području FBiH.

Kako agencija Anadolija saznaje iz više izvora, u toku je akcija i na području Širokog Brijega, gde su predmet obrade kompanije iz vlasništva porodice Ivanković Lijanović, odnosno porodica zamenika premijera Federacije BiH Jerka Ivankovića Lijanovića. Akcija se dovodi u vezu sa sumnjivim deljenjem podsticaja u Federaciji BiH, kao i s aferom u Razvojnoj banci Federacije BiH.

Mladen Ivanković Lijanović, predsednik Narodne stranke Radom za boljitak (NSRzB) i suvlasnik kompanije ''Lijanović'', odbacio je informacije da su policijski istražitelji upali u kompaniju te porodice na Velikoj Glavici u Širokom Brijegu, javlja agencija Anadolija.

Suvlasnik spomenute kompanije je i Jerko Ivanković Lijanović, dopremijer Vlade Federacije BiH.

''Za sada još nisu došli'', rekao je uz osmeh Ivanković Lijanović.

Međutim, agenciji Anadolija je iz više izvora potvrđeno da je u toku pretres u kompaniji "Bernina" iz Širokog Brijega na čijem je čelu Blago Hrkač.

Spomenuta kompanija se nalazi u blizini sedišta firme ''Lijanovići''. Navodno je Budimir pomilovao sina vlasnika spomenute kompanije, što se dovodi u vezu i sa policijskim pretresom.

Agencija Anadolija je stupila u kontakt s predstavnicima kompanije "Bernina", ali tamo nisu hteli potvrditi, ali niti demantovati da je u toku policijski pretres.

''Ništa vam ne možemo reći'', rekla je službenica te kompanije.

Tri akcije hapšenja širom BiH

Iz Tužilaštva je medijima poslat dopis da, po nalogu Tužilaštva i Suda BiH, pripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH "obavljaju određene istražne aktivnosti" u zgradi Predsedništva BiH u Sarajevu i zgradi Vlade Federacije BiH u Mostaru.

"Cilj ovih istražnih aktivnosti jeste otkrivanje koruptivnih krivičnih dela čiji su počinioci najviši funkcioneri Federacije BiH", navodi se u saopštenju Tužilaštva BiH.

U kratkom saopštenju se ne precizira cilj akcije, ni protiv koga je usmerena, već da će o rezultatima pretresa javnost biti naknadno informisana.

Kako navodi portal Klks.ba, "istražne aktivnosti" se odnose na operativne akcije kodnih naziva "Memori", "Patriot" i "Pravda". Navedene aktivnosti se realizuju se uz asistenciju pripadnika OSA BiH, MUP-a RS, MUP-a KS, MUP-a HNK i MUP-a SBK.

Operativnim akcijama obuhvaćeno je više desetina osoba, koje se dovode u vezu sa izvršenjem krivičnih dela iz oblasti korupcije - podmićivanja i krivičnih dela protiv službene i druge odgovorne dužnosti (KZ FBiH), kao i sa neovlašćenim prometom opojnih droga i organizovanim kriminalom (KZ BiH).

Pretresi se sprovode na većem broju lokacija na širem području BiH. Kako saznaje portal Kliks.ba, slučaj vode tužioci Oleg Čavka i Diana Kajmaković.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

53 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: