Nedelja, 14.04.2013.

11:44

"Sporazum sa Prištinom za 10 dana"

Bivši šef pregovoračkog tima u dijalogu sa Prištinom Borislav Stefanović rekao je da će vlast u Srbiji za deset dana ipak postići sporazum s Prištinom.

Izvor: Beta

Default images

"Mi (DS) nećemo podmetati nogu kao što su oni nama radili nego ćemo pokušati da zastitimo interes Srbije i njenu budućnost", rekao je Stefanović za televiziju "Pink".

On je naveo da je neozbiljno što nema odgovora u kojoj su fazi trenutno pregovori ali je dodao da je ovo jedna pauza u okviru koje pokušavaju dve strane da ipak dođu do nekog sporazuma.

"To podržavamo. Smatramo da ako postoji ikakav način u narednih sedam do 10 dana da se poboljšaju stvari, da se pojačaju prava i ovlašćena Srba na Kosovu i Metohiji, mi to podržavamo", kazao je Stefanović.

On je naveo da premijer Srbije Ivica Dačić sada lansira priču da će novi posrednik u dijalogu Beograda i Prištine biti evropski komesar za proširenje Štefan File, umesto visoke predstavnice EU Ketrin Ešton.

"File može biti posrednik ali će oni ponovo pričati o tehničkim stvarima, ponovo se spušta nivo pregovora a vlast (u Srbiji) je insistirala da se priča o krupnim stvarima, o statusu (Kosova)", rekao je Stefanović.

Povodom optužbi Srpske napredne stranke o separatizmu zbog najave pokrajinskog premijera Bojana Bajtića o usvajanju deklaracije o zaštiti prava Vojvodine, Stefanović je kazao da je to zlouptreba i teške reči koje su iskorišhene protiv DS-a i da deklaracija "ne sadrži ni traga separatizma".

"Sve u tekstu (deklaracije) je potpuno zasnovano na zakonu i Ustavu, apsolutno nema nikakvog separatizma. Jako je štetno za atmosferu u našoj zemlji što su se takve reči pokrenule, neke vrlo niske strasti i pokušaji da se maksimalno diskredituju politički protivnici", rekao je Stefanović.

On je naveo da potezom Bojana Pajtića nije naneta politička šteta DS-u ali da je moguće da je taj potez sa deklaracijom došao u lošem momentu.

"Razumna je odluka da se obave dodatne konsultacije o deklaraciji u kojoj nema ništa sporno, štetno, protivzakonito i ne vidim zašto je to iskorišćeno da se ruši pokrajinska vlast koja je legitimna", rekao je Stefanović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

23 h

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

1 d

Podeli: