"Srbija između čekića i nakovnja"

Moramo da biramo između prihvatanja lošeg plana za položaj Srba sa severa KiM i odbijanja da potpišemo bilo kakav sporazum sa Prištinom i EU, kaže Vučić.

Izvor: B92

Sreda, 03.04.2013.

19:49

Default images

Prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić je, gostujući u Dnevniku RTS-a, rekao da bi Beograd trebalo da pošalje odgovor do utorka. "Trebalo bi da kažemo da li možemo da prihvatimo neke stvari ili ne", istakao je on i dodao da se Srbija nalazi u "dramatično teškoj situaciji".

Vučić je naglasio da mora da se postigne dogovor, bez obzira na datum za početak pregovora o članstvu u EU, a da nam slede teške odluke. "Nalazimo se između čekića i nakovnja", kaže Vučić.

"Moraćemo da biramo između dve užasno teške stvari... Nešto što nije plan i što nemamo na papiru, u vezi sa severom Kosova... Za nas je svakako veoma loše, neću da lažem ljude da je reč o nečemu divnom. Nismo išli u Brisel da se nekome dodvoravamo, već da predstavljamo naš narod. Ne pada nam na pamet da prodajemo građanima rog za sveću, daleko je to od toga o čemu smo mislili", kaže on, dodajući da građanima Srbije neće da priča bajke.

Vučić je rekao da je bio veoma razočaran odnosom Prištine prema Beogradu. On je konstatovao da Priština ima veću podršku od Srbije, ali da "to nije ništa novo, i da to traje već dve decenije". "Moramo da sednemo i da izađemo pred ljude i kažemo da smo izračunali šta je manje loše".

Vučić je rekao da su pregovori tekli tako da je, kad na primer srpski tim predloži da se formira regionalna policija i da regionalni komandant za četiri opštine na severu Kosova bude Srbin, albanska strana na to odgovori da prihvataju sve principe Beograda, ali da po kosovskim zakonima tu postoji sedam opština i zato moraju da dodaju i Vučitrin, Srbicu i južnu Kosovsku Mitrovicu (severu Kosova), što, kako je Vučić objasnio, Albance onda čini većinskim stanovništvom u tom regionu.

Na konstataciju da se u javnosti juče pojavila informacija da je na pregovorima došlo do "povišenih tonova", rekao je da nije bilo ružnih reči.

"Albanci su pokušali da nam drže predavanje da ne razumemo realnost i pritom su se služili uličnim trikovima koje sam naučio sa devet i po godina. Tamo gde je bilo potrebno, Tačiju je odgovoreno, jasno mu je rečeno: možda je Srbija u teškoj situaciji, možda ima sužen izbor, ali nemojte da nam držite predavanja ili lekcije", rekao je Vučić.

Vicepremijer je istakao da je tokom pregovora "gospodin Tači bio malo nervozan". "Napravili su pet balona od kojih su se nadali da će proći bar jedan, ali mi nismo prihvatili nijedan", objasnio je on.

Ipak, rekao je da "moramo da pokušamo da dobijemo datum i da nađemo zajednički jezik sa zapadnim silama", jer je rizik veliki. "Nikome nisam pretio izborima, niti bilo čime, ali sam tražio da se svi ključni politički činioci izjasne o budućnosti naše zemlje. Moramo da budemo jedinstveni", naglasio je on i dodao da "stvari uvek moraju da se završe razgovorom".

"Moramo hitno da se opredelimo između dve stvari od kojih nijedna za Srbiju nije laka. Šta god da uradimo, svako od nas će nositi težak teret. Juče smo se držali odgovorno i ozbiljno. A, kako vidim, kuhinja je krenula - pokušavaju da svale krivicu na pojedine ljude... vidim koliko smo bili u pravu", rekao je Vučić.

On je potvrdio informaciju da je juče Dačiću ponudio ostavku. "Ponudio sam ostavku kad je bilo jasno da nam nude papir – uzmi ili ostavu. Mislim da to nije fer i da ne zaslužuje pažnju. Ali to što ja mislim ne znači da ne zaslužuje pažnju kako bi naša druga odluka propala", kazao je Vučić i dodao da je tokom razgovora u Briselu bio "jedan od retkih koji apriori nije imao stav", već je hteo da sasluša sve predloge pre donošenja odluke.

"Moraćemo da postignemo dogovor. U narednih nekoliko dana moramo da donesemo veoma teške odluke koje se tiču naših građana. Oni moraju da znaju da će, ako odbijemo plan, to biti zatvaranje vrata Srbiji u svetu, manje novca, različiti pritisci sa svih strana...", upozorio je on. "Ako odbijemo plan to će značiti zatvorena vrata Srbiji u svetu i manje novca za naš budžet", smatra prvi potpredsednik Vlade Srbije.

Vučić je rekao da jedino što će od svih na srpskoj političkoj sceni tražiti jeste da svi zaborave na svoje lične pozicije, da prestanu da lažu i da izađu pred narod i kažu istinu. "Ako ne možemo da dođemo do jedinstvenog stava, onda to treba reći narodu", objasnio je on.

Prvi potpredsednik Vlade, koji se juče prvi put uključio u dijalog s Prištinom, pohvalio je napore visoke predstavnice EU Ketrin Ešton, ali i ponovio da nije zadovoljan time što nam je ponuđeno.

"Bio sam veoma razočaran. Plašim se da će cela zemlja da propadne. Hoću da ljudi u Srbiji znaju da se suočavaju sa nečim što je nemoguća misija. Imamo plan koji nije dobar. Moja namera je da to rešimo jedinstveno, iako sam svestan da postoje podvaljivanja poput - za sve je Vučić kriv... Neću kriti kakva je odluka, biće veoma loša – bilo jedna ili druga. Zato smo se vratili u Beograd da ustanovimo jedinstvo i kažemo narodu šta se dešava. Srbija mora da pokuša da dobije i datum i sporazum, ali ne može da dozvoli sopstveno ukidanje", rekao je on i naglasio da mu "ništa u životu ne znači da li će ostati na vlasti" i da "neće građanima da priča bajke".

"Moraćemo da se odlučimo za bolju odluku", zaključio je on.

Podsetimo, posle 14 sati pregovora, mnogo sastanaka, beogradska i prištinska delegacija se nisu dogovorile.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

510 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: