PETROVIC: “OTPOR” NECE IMATI LIDERA

Izvor: B92

Utorak, 23.05.2000.

23:21

Default images
Aktivista Narodnog pokreta "Otpor" Vukasin Petrovic izjavio je u utorak da taj pokret nece imati lidera, kao i da se registracijom Pokreta u njegovoj strukturi "nista nece promeniti". Na konferenciji za novinare, Petrovic je pozvao sve kolege sa Beogradskog univerziteta da se u petak u 12 sati okupe na platou ispred Filozofskog fakulteta i pridruze se "Otporu" u "borbi za slobodu". On je dodao da je u Vrnjackoj Banji uhapsen aktivista "Otpora" kome je otvoren policijski dosije. "Registracija 'Otpora' kao Narodnog pokreta pokrenuta je radi zastite nasih aktivista od rezima koji namerava da poveca represiju i usmeri je na pojedince aktivne u 'Otporu'", rekao je Petrovic odgovarajuci na pitanje o razlozima za registraciju "Otpora". On je dodao da ce registracijom "Otpor", pored legitimiteta, dobiti i "svoj legalitet", cime ce hapsenja aktivista dobiti "mnogo vecu tezinu". "Garantujemo svim aktivistima zastitu svake vrste u narednom periodu koji je odlucujuci za buducnost Srbije", dodao je Petrovic. Prema njegovim recima osnivacki akt "Otpora" do utorka je potpisalo "preko 2.500 gradjana Beograda", a kolektivno su mu pristupili i Vece za demokratske promene, Nova Srbija, Srpski demokratski klub "Odbrana" i Gradjanski savez Srbije. Vladan Zivulovic, direktor kancelarije Veca za demokratske promene, rekao je da je to vece "po ovlascenju oba predsednika, Dusana Batakovica i Majkla Djordjevica, od sada na raspolaganju 'Otporu' svim svojim kapacitetima i kontaktima u svetu i dijaspori". On je jos rekao da ce Vece deliti "sve konsekvence ravnopravno sa 'Otporom'". Isticuci da je Vece za demokratske promene glavni izvor finansiranja "Otpora", Vukasin Petrovic je demantovao "price rezima" o "finansiranju 'Otpora' od stranih obavestajnih sluzbi". Petrovic je za sredu najavio akciju "Otpora" na Pravnom fakultetu koja ce biti izvedena tokom predavanja potpredsednika Vlade Srbije Vojislava Seselja, koji je profesor na tom fakultetu.

U ponedeljak je u beogradskom Medija centru “Otpor” pokusao da se registruje kao udruzebnje gradjana. Tom prilikom, brojni naucnici, profesori, glumci, muzicari potpisali su Proglas Narodnog pokreta Otpor. Jedan od potpisnika, pored Mirjane Karanovic, Dragoljuba Djuricica, Olje Beckovic i drugih, je i glumica Neda Arneric. Za Radio B2-92 ona je izjavila da je “u svojoj dusi to potpisala odavno” samo sto nije bilo “pravnih mogucnosti da zvanicno negde stavi svoj potpis zato sto ipak ne pripada bas studentima”. “Ali cim se ukazala prilika da i mi zreliji podrzimo celu stvar, normalno je da ce nas biti jako mnogo, ja to znam”, izjavila je Arneric. Mladjan Dinkic, ekonomista i izvrsni direktor G17 Plus, je istom prilikom ovako komentarisao svoj potpis: “Ranije nisam zeleo da se namecem ulaskom u ovakvu organizaciju jer smatram da oni treba da zadrze svoje svojstvo. Ja ni sada necu biti aktivan u njenim organima i telima, i ovo je samo pokusaj da dam moralnu podrsku, da sto vise javnih licnosti da podrsku. Ako nas sve proglase teroristima onda smo svi teroristi, ali svi znaju da ovi glumci, muzicari i profesori nisu teroristi”, zakljucio je Dinkic.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: