"Datum ne zavisi samo od Srbije"

Nemački stručnjak za Zapadni Balkan Franc-Lotar Altman skeptičan je po pitanju da će Srbija u junu dobiti datum, iako u EU dominira stav da to treba učiniti.

Izvor: Beta, Danas

Sreda, 27.03.2013.

07:36

Default images

"To zavisi ne samo od spremnosti Beograda da se povinuje navedenim zahtevima već i od interpretacije Evropske komisije i lidera zemalja članica EU da li je volja koja se pokazuje za normalizacijom odnosa s Kosovom zadovoljavajuća ili nije", rekao je za Altman za "Danas".

Altman, univerzitetski profesor i dugodišnji rukovodilac grupa "Zapadni Balkan" pri Fondaciji za nauku i politiku u Berlinu, podsetio je da se ne sme zaboraviti ni činjenica da je za zatvaranje svakog od poglavlja u pregovorima potrebno dobiti odobrenje svih članica Unije.

To, dodao je nemački analitičar, omogućava kritički nastrojenim zemljama da u svakom trenutku blokiraju pregovore o pridruživanju na određeno vreme ili, u najgorem slučaju, zauvek.

Prema njegovom mišljenju, u ovom trenutku se čak uviđa veća ozlojeđenost na strani Prištine, zbog čega postoji mogućnost da će kosovske vlasti blokirati postizanje sporazuma.

"Kosovska strana namerava da se pozove na takozvani sveobuhvatni plan Martija Ahtisarija, za koji tvrdi da ga već primenjuje. S druge strane, srpska strana će možda biti spremna za delimične ustupke kako bi dobila datum za početak pregovora o pridruživanju EU", ocenio je Altman.

On je dodao da je opšta ocena da je aktuelna Vlada Srbije postigla mnogo veći napredak nego prethodna, naročito kada je reč o regulisanju plaćanja carina i drugih dažbina na prelazima između Srbije i Kosova.

"U Berlinu preovladavaju pozitivni tonovi, jer je (potpredsednik vlade Aleksandar) Vučić iskazao proevropske stavove. Ipak, vest da je u isto vreme predsednik Srbije Tomislav Nikolić dodelio ordenje najvišeg ranga antievropskim političarima poput beloruskog lidera Aleksandra Lukašenka, izazvala je zbunjenost. Naime, pojedini su se zapitali ko vodi glavnu reč u Beogradu i da li je proevropska orijentacija koju je Vučić tako elokventno zastupao u Berlinu osnovni pravac srpske politike", rekao je Altman.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

81 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: