"Studija o deci žrtvama nasilja"

Ove godine Incest trauma centar izradiće nacionalnu studiju o broju dece u Srbji koja su pretrpela seksualno nasilje.

Izvor: B92

Četvrtak, 28.02.2013.

15:01

Default images

Jedno od petoro dece u zemljama članicama Saveta Evrope je žrtva seksualnog nasilja.

Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Vensan Dežer je istakao, prilikom obežavanja kampanje "Jedan od pet" , da se o mnogim formama nasilja veoma retko govori, a pogotovo kada su njime pogođene žene i deca i poručio da nasilje nad decom ne sme da bude tabu i nešto o čemu se ne govori.

Dežer je istakao da 90 odsto nasilja nad decom ostane neprijavljeno.

"Činjenica je da nasilje nad decom postoji i to seksualno i moramo da skinemo zidove ćutanja. Važno je ovo pitanje izneti u javnost i naša je odgovornost da ohrabrimo žrtve da o nasilju govore, ali i da im kažemo kome mogu da se obrate", poručio je Dežer na skupu koji je održan u beogradskom hotelu "Zira".

On je dodao da je partner EU u ovom projektu Incest trauma centar i dodao da se, nažalost, seksualno nasilje nad decom najčešće dešava u porodici i da ga počini otac, očuh, staratelj, odnosno osoba koju dete voli i kojoj veruje.

Ovo pitanje je, kako je rekao Dežer, osetljivo i žrtvama je često veoma teško o da tome govore.

Direktorka Incest trauma centra Dušica Popadić izjavila je da kampanja "Jedan od pet" ima za cilj da unapredi svest javnosti o problemu seksualnog nasilja nad decom, vrši uticaj u oblasti zakonodavstva i obrazovanja i parlamentarnu dimenziju.

Pored izrade nacionalne studije o broju dece koja su žrtve seksualnog nasilja, kako je rekla Popadićeva, taj centar će se zalagati i za to da se ukine zastarevanje seksualnih delikata nad decom.

"Dete samo šest godina nakon delikta ima pravo da ga prijavi", ukazala je Popadićeva.

Učenici Osnovne škole "Josif Pančić" izveli su predstavu "Jedan od pet" u kojoj su brojalicom "Eci, peci, pet" ukazali da jedno od petoro dece u Evropi bude žrtva seksualnog nasilja.

Na kraju performansa, učenici su izneli podatke da od petoro žrtava, četiri su uglavnom devojčice, jedan dečak kao i da je samo pet odsto građana spremno da prijavi ovakvu vrstu zlostavljanja.

Nakon predstave, učenici su Dežeru, šefici misije Saveta Evrope u Srbiji Antje Rotemund i Gordani Berjan iz Saveta Evrope uručili CD sa snimkom predstave na srpskom, engleskom i francuskom, koji će se naći na sajtu SE.

Od februara prošle godine Incest trauma centar imenovan je za zvaničnog nosioca kampanje Saveta Evrope za Srbiju, a kampanja "Jodan od pet" trajaće do 2014. godine

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: