Vojvodina: Analiza mleka i u EU

Vlada Vojvodine usvojila je zaključak po kojem će u analizu prisustva aflatoksina u mleku u pokrajini ubuduće biti uključene i referentne laboratorije iz EU.

Izvor: B92

Petak, 22.02.2013.

20:17

Default images

Po donošenju tog zaključka pokrajinski sekretar za poljoprivredu Goran Ješić naložio je da Institut za prehrambene tehnologije u Novom Sadu (FINS) uradi superviziju analiza mleka na aflatoksin i da u taj posao uključi i tri referentne laboratorije u EU.

"Jedna od laboratorija je u Austriji, a dve su u Nemačkoj. Prvi rezultati superanalize očekuju se tokom sledeće sedmice", piše u saopštenju.

Ješić je u ponedeljak objavio prve analize koje je naručio njegov sekretarijat, po kojima je prisustvo aflatoksina u mleku u vojvođanskim trgovinama u velikom broju uzoraka bilo veće od dozvoljenog.

"Zbog toga je sekretarijat uradio nove analize u FINS-u, čiji preliminarni rezultati ukazuju da je koncentracija aflatoksina znatno veća nego u prvoj analizi, pa su uzorci poslati u dve referentne laboratorije u zemlji... a rezultati će uskoro biti saopšteni", rekao je danas Ješić.

Ministar poljoprivrede Srbije Goran Knežević izjavio je ranije danas da kampanju o ispravnosti mleka vode lobi uvoznika, monopolisti u proizvodnji stočne hrane i politički lobi Demokratske stranke.

Lobi uvoznika "želi da genetski modifikovana hrana dođe na naše tržište. Lobi monopolista proizvođača stočne hrane želi da domaću stočnu hranu zamene onom koju proizvode ili uvoze, a tu je i politički lobi Demokratske stranke koji želi da na svaki način omalovaži dobre rezultate Ministarstva", kazao je Knežević.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

33 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: