"Istraga zbog antisrpskih grafita"

Ambasada Srbije u Budimpešti traži hitnu istragu zbog skrnavljenja verskih i kulturnih spomenika kod Budimpešte. Mađarske vlasti osudile taj vandalski čin.

Izvor: B92

Subota, 27.10.2012.

10:48

Default images

Početkom ove sedmice, na zidu Srpske pravoslavne crkve u Sent Andreji kod Budimpešte i na spomen-ploči Jakovu Ignjatoviću osvanuli su uvredljivi grafiti, prenela mađarska novinska agencija MTI.

''Mađarski zvaničnici preneli su nam da je mađarska vlada užasnuta ovim dešavanjima i da izražava žaljenje. Naložili su MUP-u Mađarske istragu i što pre utvrđivanje počinioca'', rekla je Lepša Štulić, otpravnica poslova srpske ambasade u Budimpešti, za RTS.

Ministarstvo za ljudske resurse Mađarske osudilo je u međuvremenu skrnavljenje srpskih verskih i kulturnih spomenika u blizini Budimpešte.

Nacionalne manjine u Mađarskoj sastavni su deo države i napadi na njih štete pomirenju i jačanju Mađarske, navelo je ministarstvo, dodajući da je početkom godine izdvojilo sredstva za renoviranje tih spomenika.

"Počinioci su uništili vrednosti kulturnog nasleđa u Mađarskoj", ističe se u saopštenju.

Mađarska policija je saopštila da su vandali, u poslednja dva dana, sprejevima u boji išarali zid Srpske pravoslavne crkve i spomen-ploču srpskom piscu Jakovu Ignjatoviću, koji je ostavio najupečatljivija svedočanstva o Srbima u ovom gradu.

Budimpeštanski paroh, otac Zoran Ostojić, potvrdio je sinoć RTS-u da su osvanuli grafiti, između ostalih "Smrt četnicima" na zidu porte, na spomen-ploči poznatom srpskom piscu, na zgradi srpske škole napisan je grafit "Idite u vašu Srbiju", a u Tekelijanumu u Sent Andreji viđeni su nekakvi leci.

MTI navodi da je policijska istraga u tom vandalizmu u toku.

Sent Andreja je sedište Budimske eparhije Srpske pravoslavne crkve, a vladika budimski Lukijan je i administrator Temišvarske eparhije. Uz eparhiju su muzej, biblioteka i arhiv, čiji je opstanak i rad od neprocenjivog značaja za Srbe na tim prostorima, kojih u Sent Andreji sada ima veoma malo.

Maternjim jezikom u malom mestu severno od Budimpešte govori jedva šezdesetak ljudi, a zahvaljujući srpsko-mađarskim rodbinskim vezama, čuje se srpski jezik.

Srbi su u Sent Andreju stigli tokom Velike seobe Srba 1690. pod vođstvom srpskog patrijarha Arsenija Čarnojevića i tu "pustili korene".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

72 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: