Dodik traži ukidanje vojske BiH

Predsednik RS Milorad Dodik u ponedeljak će zatražiti ukidanje Oružanih snaga BiH i "demilitarizaciju zemlje".

Izvor: B92

Petak, 05.10.2012.

19:39

Default images

Dodik je novinarima rekao da će RS predložiti Federaciji BiH, kao ugovornoj strani, da se Sporazum Republike Srpske i Federacije BiH o vojsci izmeni u delu koji predviđa postojanja Oružanih snaga, tako da se ukinu odredbe o postojanju Oružanih snaga BiH.

Ako Skupština RS usvoji njegovu inicijativu, Dodik je najavio da će se zatim zatražiti saglasnost Parlamenta Federacije BiH. Proces ukidanja bi se završio u Parlamentarnoj skupštini BiH izglasavanjem izmena i dopuna Zakona o vojsci, shodno sporazumu entiteta.

Predsednik RS ukidanje Oružanih snaga BiH predlaže radi uštede i jer postojanje Oružanih snaga "nije donelo BiH nikakav napredak".

Od 2006. godine, kada su uspostavljene Oružane snage BiH, na njih je potrošena 2,1 milijarda KM, od čega je RS izdvojila oko 654 miliona, naveo je Dodik.

"Nepotrebno je da dajemo taj novac i ne želimo da dajemo oko 600 miliona", kazao je on, dodajući da za ta sredstva RS "nije dobila nikakvu dodatnu sigurnost, posebno u ekonomiji".

Postojanje Oružanih snaga BiH, nastavio je Dodik, stvorilo je i pitanje vojne imovine, o čemu se nije mogao postići sporazum, a to bi se promenilo ukidanjem Oružanih snaga.

"Mi nismo za NATO. RS ne želi da dalje podržava procedure za priključenje u taj savez", poručio je Dodik, koji smatra da Oružanim snagama ne treba ni komponetna u učešću u spasavanju u elementarnim nepogodama "jer su se videli neuspesi tih operacija i od toga nije bilo nikakve koristi u BiH".

Prema njegovim rečima, pripadnici Oružanih snaga BiH ne treba da strahuju jer bi prešli u civilne službe.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: