Utorak, 25.09.2012.

18:13

Dačić: Datum u prvoj polovini 2013.

Predsednik vlade Srbije Ivica Dačić izjavio je da očekuje da će Srbija u prvoj polovini naredne godine dobiti datum početka pregovora za članstvo u EU.

Izvor: Beta, Tanjug

Default images

Dačić je u Beogradu razgovarao s ministarkom za evropske poslove Irske Lusindom Krajton i rekao da očekuje da Srbija datum početka pregovora o članstvu dobije upravo za vreme predsedavanja Irske Savetu ministara EU.

Kako se navodi u saopštenju, zajednički je ocenjeno da je Srbija posvećena procesu evropskih integracija i da u tome ima podršku Republike Irske.

Poruka susreta je i da će obe vlade raditi na unapređivanju bilateralnih odnosa Srbije i Irske, a u planu su i uzajamne posete dva premijera.

Irska ministarka za evropske poslove Lusinda Krajton izrazila je nadu da će Srbija tokom irskog predsedavanja Savetu ministara EU - od 1. januara do 30. juna 2013. godine, dobiti datum početka pregovora.

Krajtonova je punu podršku Irske naporima Srbije na putu ka EU izrazila u razgovoru s potpredsednikom Vlade i ministrom spoljne i unutrašnje
trgovine i telekomunikacija Rasimom Ljajićem.

Oni su razgovarali o nastavku evropskih integracija Srbije i izazovima s kojima se Beograd suočava na putu ka Evropskoj uniji.

"Punopravno članstvo u EU apsolutni je spoljnopolitički prioritet Srbije", kazao je Ljajić i ukazao da Vlada Srbije čini maksimalne napore kako bi u što skorijem roku dobila datum početka pregovora za pristup EU - što bi, kako je naveo, bio do sada najveći iskorak u procesu evropskih integracija Srbije.

Srbija je učinila najviše od svih zemalja na Balkanu u procesu pomirenja i učvršćivanja dobrosusedskih odnosa i ima puno moralno pravo da od međunarodne zajednice zahteva sveobuhvatnu, temeljnu i nezavisnu istragu o trgovini ljudskim organima Srba i drugih nealbanaca na Kosovu posle 1999. godine, o čemu postoje ozbiljne indicije koje su navedene u izveštaju izvestioca Saveta Evrope Dika Martija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Nemci, prekinite": Ustale članice EU

Grupa srednjoevropskih zemalja traži od Evropske komisije da Nemačkoj naloži ukidanje nameta na izvoz gasa, jer potkopava njihovu energetsku sigurnost, prema dokumentu koji je Rojters dobio na uvid.

19:17

29.5.2024.

16 h

Šestomesečna zabrana

Gurović izbačen iz srpske košarke

Milanu Guroviću, treneru Reala, izrečena je šestomesečna zabrana vođenja tog tima, posle masovne tuče u kojoj je učestvovao, a koja je izbila na meču sa KK Vizurom.

11:33

29.5.2024.

1 d

Podeli: