Asadov telohranitelj ubio ministra

Dve grupe preuzele odgovornost za napad na Nacionalnu bezbednost u centru Damaska, u kome su ubijeni ministar odbrane i njegov zamenik i zet sirijskog lidera.

Izvor: B92

Sreda, 18.07.2012.

11:22

Default images

Agenciji Rojters je neimenovani izvor službe bezbednosti preneo da je bombaš samoubica bio telohranitelj sirijskog predsednika Bašara al-Asada, koji je činio prvi krug obezbeđenja sirijskog lidera.

Islamistička pobunjenička grupa "Liva al-Islam", što znači "Brigada islama", navela je na svojoj Fejsbuk stranici da je izvela napad "na ćeliju poznatu kao kontrolna krizna soba u prestonici Damasku". Portparol te grupe je u telefonskoj izjavi Rojtersu potvrdio da grupa snosi odgovornost za napad. Istovremeno je i Slobodna sirijska vojska preuzela odgovornost za napad. "Ovo o čemu mi pričamo je vulkan...tek smo počeli", rekao je njen portparol Kasim Sadedin.

Sirijski ministar odbrane general Daud Radža i njegov zamenik i Asadov zet Asef Šavkat ubijeni su u bombaškom napadu na dobro čuvanu zgradu u centru Damaska.

Čelnik sirijskog režimskog Kriznog štaba, general Hasan Turkmani je treća žrtva današnjeg bombaškom napada u Damasku na sedište Nacionalne bezbednosti, javila je sirijska državna televizija.

"General Hasan Turkmani, pomoćnik zamenika sirijskog predsednika, je (postao) mučenik pošto je podlegao povredama u jutrošnjem napadu", javila je sirijska televizija, prenela je agencija AFP.

"Ministar odbrane ubijen je u terorističkom bombaškom napadu na zgradu Nacionalne bezbednosti", prenela je sirijska državna televizija.

U trenutku napada, u zgradi je trajao sastanak sirijskih ministara sa zvaničnicima obaveštajne službe, kome je prisustvovao i ministar odbrane Radža. Ubijeni ministar, inače hrišćanin, bio je i zamenik načelnika Generalštaba sirijske vojske i zamenik premijera.

AFP prenosi, pozivajući se na bezbednosne izvore, da je nekoliko učesnika tog sastanka ranjeno u eksploziji i prevezeno u prestoničku bolnicu Al-Šami. Kako su agenciji preneli zvaničnici, među ranjenima je i ministar unutrašnjih poslova Mohamed al-Šar.

Napad je izveden dok prestonicom, četvrti dan za redom, ne jenjavaju sukobi između pobunjenika i režimskih snaga bezbednosti.
Kako javlja BBC, u blizini prestoničke palate gori nekoliko vojnih baraka.
Foto: Beta
Navode pobunjenika da je reč o konačnoj borbi za preuzimanje prestonice negiraju sirijski zvaničnici, koji tvrde da nije reč o sveopštoj ofanzivi opozicije.

Prema navodima Lokalnog koordinacionog odbora, koji organizuje antirežimske proteste, borbe su noćas vođene u više delova Damaska, a bombardovan je i susedni Kvabun.

U gradu, kako prenosi AFP, od izbijanja većih sukoba u Damasku manji je saobraćaj, nego što je uobičajeno, posebno nakon što su pobunjenici najavili ofanzivu pod nazivom "Vulkan Damaska i zemljotres Sirije".

Režimske snage i pobunjenici Slobodne sirijske vojske sukobile su se pred zoru i u Al-Midanu i Zahiri, delovima Damaska, kao i u Asaliju, na jugu grada. Čula se i jaka eksplozija na zapadu grada, u delu Mašru-Dumar.

Van grada, ali na teritoriji provincije Damask, čula se, kako prenose opozicioni aktivisti, paljba iz oružja, a potom je snabdevanje strujom prekinuto.

Severozapadno od Damaska, na granici sa Libanom, režimske snage su bombardovale grad Zabadani. U provinciji Homs teško naoružanje korišćeno je u Tal Kalaku i više delova grada Homs.

Pobunjeničke snage juče su najavile da je počela borba za oslobađanje Damaska. Više od 60 vojnika ubijeno je u sukobu sa pobunjenicima u proteklih 48 sati, tvrdi nevladina organizacija Sirijska opservatorija ljudskih prava.

"Između 40 i 50 vojnika regularne vojske Sirije ubijeno je u ponedeljak u sukobima u Damasku, a najmanje 20 poginulo je juče", navodi šef ove organizacije Rami Abdel Rahman.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

47 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: