Ukida se "nadgledano" Kosovo?

Međunarodna upravljačka grupa duže vreme pokazuje nestrpljenje i želju da što pre napusti nadgledanje na Kosovu, kaže Oliver Ivanović.

Izvor: B92

Subota, 16.06.2012.

22:52

Default images

On kaže da je očigledno da do nekog reda u pravnom i političkom smislu nije moguće doći.

Prema najavi kosovskog premijera Hašima Tačija 2. jula, na sastanku Međunarodne upravljačke grupe za Kosovo, biće doneta odluka o okončanju nadgledane nezavisnosti Kosova. Posle toga, tvrdi on, otvara se konkretna evropska agenda za Kosovo. Prema ranijim predviđanjima prefiks "nadgledana” trebalo je da se ukine do kraja godine, a najranije u septembru. Do tada bi, kako su ocenjivali u Međunarodnoj upravljačkoj grupi, sprovođenje Ahtisarijevog plana gotovo u potpunosti bilo okončano, a kosovske institucije dovoljno osposobljene za samostalno delovanje.

Kako je za "Politiku" rekao Slobodan Petrović zamenik premijera Tačija, "sve indicije” govore da će takva odluka zaista i biti doneta početkom jula u Beču. On napominje da će u kosovskoj skupštini u septembru biti donete izmene i dopune ustava, a većina donetih zakona biće primenjena. Samim tim, kazao je on, prestaje potreba za nadziranom nezavisnošću. Ali odluka će, verovatno, biti doneta i pre toga. Ukoliko se to desi, kako je objasnio, kosovske institucije će imati veći značaj, ali i veću odgovornost.

"Potpuno je jasno da to nije odluka od pre mesec dana, već da se četiri godine radi na tome. Aktivnosti u parlamentu na implementaciji zakona vode ka tome”, istakao je Petrović.

Državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović veruje da su informacije koje imaju kosovske vlasti o ukidanju nadzirane nezavisnosti tačne. Uostalom, kako kaže, MUG duže vreme pokazuje nestrpljenje i želju da što pre napusti nadgledanje na Kosovu, jer očigledno da do nekog reda u pravnom i političkom smislu nije moguće doći.

"Oni beže sa Kosova pre nego što dođe do totalnog kolapsa, a više ne mogu mnogo šta da urade. Takođe, njihova politička težina nije tako velika i oni su za to da se maknu što pre jer ako bilo šta krene loše i oni će biti odgovorni”, objasnio je Ivanović za "Politiku".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: