Lekarima KBC-a dve godine zatvora

Prvi osnovni sudu u Beogradu osudio je na po dve godine zatvora troje lekara KBC-a u Beogradu zbog nesavesnog lečenja koje je izazvalo smrt Ljiljane Arambašić.

Izvor: B92

Četvrtak, 19.04.2012.

16:09

Default images

Tada 18-godišnja devojka preminula je 2002. godine.

Istom presudom osuđenim lekarima Gordani Miletić, Veri Milenković i Milošu Radoviću izrečena je mera zabrane obavljanja delatnosti od dve godine.

Optužbi su oslobođeni Snežana Vukajlović, Aleksandar Jovanović, Srboljub Milićević i Aleksandra Dimitrijević.

Sud je porodicu preminule uputio da u parničnom postupku stavi zahtev za naknadu štete.

Ilinka Arambašić, majka pokojne Ljiljane, tokom izricanja presude je u rukama držala fotografiju ćerke.

Osuđeni, kao i tužilaštvo imaju pravo da ulože žalbu na ovu presudu Apelacionom sudu u roku od 15 dana od prijema pisanog otpravka presude.

Svi lekari se terete da su nesavesnim lečenjem izazvali smrt Arambašićeve, koja je umrla od zapaljenja slepog creva 21. februara 2002. godine jer nisu uspeli da postave dijagnozu niti da pruže odgovarajući medicinski tretman.

Veštaci Medicinskog fakulteta u Novom Sadu utvrdili su da je Klinički centar u Beogradu tehnički i kadrovski tako opremljen da je moglo da se prepozna zapaljenje slepog creva i da se na vreme hirurški interveniše.

Arambašićeva se žalila na jake bolove u stomaku i primljena je u Urgentni centar 15. februara 2002. godine, odakle je upućena na Institut za ginekologiju i akušerstvo.

Ginekolozi su procenili da je ona nervni bolesnik, pošto je vrištala od bolova i bila agresivna i uputili je na Institut za neuropsihijatrijske bolesti "Laza Lazarević", gde je odmah ocenjeno da ona nije slučaj za njih i da ima organsko oboljenje, te da treba da se opet javi u Urgentni centar.

Zbog visoke temperature devojka nije primljena u Urgentni centar, već je poslata u Institut za infektivne i tropske bolesti, gde je primljena u komi.

Iste noći je preminula.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: